Avis: Beslutning om asylø blev hastet igennem på 22 dage

Der gik blot 22 dage fra idéen om et udrejsecenter for udviste udlændinge på Lindholm i Stege Bugt opstod, til den endte på finansloven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 8. november kom forslaget om, at øen Lindholm i Stege Bugt fra 2021 skal huse udviste, kriminelle udlændinge og afviste asylansøgere.

22 dage senere havde regeringen og Dansk Folkeparti besluttet, at idéen skulle med på finansloven.

Det viser et svar sendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Berlingske.

- Regeringen har i forbindelse med finanslovsforhandlingerne 2019 afsøgt, hvorvidt det vil være muligt at placere et udrejsecenter på en ø. Valget faldt meget hurtigt på Lindholm, da øen er ubeboet, statsejet og står til at blive ledig, fordi DTU forventes at fraflytte øen med udgangen af 2019, skriver ministeriet desuden til avisen.

Hvad er tålt ophold?

Marcus Knuth kritiserer også

Den hurtige beslutning kommer bag på Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S).

- Det er vanvittigt hastværk, og det vidner om, at man har truffet en beslutning, som man ikke har undersøgt til bunds, siger han til Berlingske.

Og han får opbakning i Venstres egne rækker på Christiansborg. Avisen skriver nemlig, at selvom Marcus Knuth først bifaldede beslutningen om et asylcenter på en ø, så trak han i land, da han så hvilken ø, der var tale om.

- Jeg må sige, at det er en meget underlig beslutning, og en underlig lemfældighed med skatteborgernes penge, at man vil bygge et asylcenter på en ø, hvor man først skal rive et forsøgscenter ned, og på en ø, som ligger så tæt på Sjælland med hurtig adgang til København, siger han.

FAKTA: LINDHOLM

Nervøse borgere

Det kommer til at koste omkring 750 millioner kroner at gøre Lindholm klar til at modtage udviste asylansøgere. Beslutningen har mødt modstand fra både politikere, borgere og erhvervsdrivende i lokalområdet.

- Folk er meget nervøse for det her. Er der nogle hårde kriminelle? Og hvem skal passe dem? Hvor meget frihed har de? Det ved vi ikke, siger Peter Johansen, som er den lokale brugsuddeler i Kalvehave, til TV ØST i weekenden.

Ifølge planen skal seks betjente fra Kriminalforsorgen være på Lindholm og seks betjente skal skabe tryghed i Kalvehave. Men alligevel hersker frygten for, hvad 125 kriminelle på en ø gør ved et lokalsamfund med 2200 borgere.

- Jeg overvejer at få kameraer op, hegn, pigtråd osv. når tiden kommer, samt anskaffe en stor vagthund og måske søge våbentilladelse, sagde Joachim Brix-Hansen fra Kalvehave  i weekenden.

- Vi er chokerede

Der er samtidig også borgere, som mener, at det er på kant af menneskerettighederne at placere udviste udlændinge helt isoleret på en ø.

- Vi er chokerede over, at man kan finde på at behandle mennesker på den måde i det her land. Det er langt ud over, hvad man kan sige er almindelig racisme. Ja, jeg ved ikke, hvad man skal kalde det, har Steen D. Hartmann, der er næstformand i foreningen Stop Diskrimination, sagt.

Der afsættes en reserve på 34 millioner kroner i 2019, 300 millioner kroner i 2020, 200 millioner kroner i 2021 og 225 millioner kroner i 2022 til blandt andet etablering og drift af udrejsecentret samt øget operativ kapacitet til politiets indsats.

I dag opholder de udviste udlændinge, der skal bo på Lindholm, på et udrejsecenter i Kærshovedgård i Bording i Midtjylland. Klokken 15 er der samråd på Christiansborg, hvor integrationsminister Inger Støjberg (V) skal svare på spørgsmål, hvordan hun vil løse utryghedsproblemer ved netop Kærshovedgård.