Zoo-direktør: Danmark har for mange zoologiske haver

Flere mennesker i zoo-miljøet i Danmark mener, at der er for mange zoologiske haver herhjemme. Der er lige nu omkring 50 anlæg i landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alt for mange zoologiske haver lever slet ikke op til, hvad man burde forvente af et moderne anlæg. Det mener både formanden for elitesammenslutningen Danske Zoologiske Haver & Akvarier (DAZA), Richard Østerballe, og vicedirektøren for Zoologisk Have i København, Bengt Holst. Det skriver Politiken fredag.

- I mine øjne burde der ikke være så mange zoologiske haver i Danmark. Et seriøst anlæg skal efter min mening leve op til nogle helt klare kvalitets- og etikkrav. Det er der mange, som ikke gør, og med dem har jeg svært ved at se formålet ved at drive en zoo«, siger Bengt Holst til Politiken.

Det er DAZA-formanden helt enig i.

- Zoologiske haver bør i dag ikke være på andet eksistensgrundlag end det, vi har i DAZA. Nemlig at det er formidling, forskning og bevaring, det handler om«, siger Richard Østerballe, som også er direktør i Givskud Zoo.

Ifølge DAZA er der ikke en samlet liste over anlæg i landet. De vurderer, at der er op mod 50, men at det i princippet kun er de ni medlemmer af DAZA og så en lille håndfuld private anlæg med »positiv udvikling«, som har et eksistensgrundlag.

Den skarpe udmelding sker, efter at Næstved Zoo har været udsat for voldsom kritik.Foruden tigerungerne kom det tidligere på ugen frem, at ejeren er mistænkt for at have stjålet sjældne øgler i Tjekkiet. Og senest har Dyrenes Beskyttelse anklaget haven for misrøgt af dyrene og anbefalet en boykot af stedet.