¨

Ydmyg Løkke: En mulighed for at få nøglerne tilbage

Foto: TV ØST

Flere gange nævnte Lars Løkke Rasmussen (V) ordet mulighed, da han natten til fredag holdt tale for sine partifæller og talte om at overtage statsministerposten

Det var en ydmyg Lars Løkke Rasmussen, som ved 1.30-tiden holdt tale for sine partifæller efter valgresultatet, der giver venstre en kæmpe lussing, men blå blok flertal.

Her et udpluk af hans tale, hvor han flere gange brugte ordet mulighed i forhold til at få nøglerne til Statsministeriet tilbage.

God aften alle sammen. For fire år siden næsten da afleverede vi nøglerne til statsministeriet tilbage. Der havde Venstre et flot valg. Vi gik frem, men der var ikke flertal. Jeg sagde dengang, at nøglerne kun var til låns. Og sådan er det jo, som man siger. Fordi det er selve demokratiets og folkestyrets ånd, at nøgler har man kun til låns, og dem skal man passe på. I aften er situationen anderledes. Venstre er gået tilbage. Vi har ikke haft et særligt godt valg, men der er et flertal af danskerne, der synes, at vi skal have en ny regering.

Og det giver os en mulighed, men kun en mulighed for at få nøglerne tilbage. Jeg har sagt mange gange før, at i Venstre, der er vi ikke interesserede i nøglerne kun for nøglernes egens skyld. Vi er et parti, der gerne vil tage lederskab, fordi vil gerne vil noget med Danmark. Og nu må de kommende dage vise, om det er muligt at skabe flertal for en politisk platform, der trækker Danmark den rigtige vej, og som Venstre kan stille sig op på og tage lederskab for.

Vi ønsker et Danmark, hvor det kan betale sig at arbejde, og hvor der kommer styr på flygtningesituationen.

Vi ønsker et Danmark, hvor der er fokus på kernevelfærden, hvor vi prioriterer de syge, de gamle og dem, der har et reelt behov, og i aften har vi fået en mulighed, men kun en mulighed for at tage lederskab får sådant et Danmark. Og det tager vi på os, og det tager jeg på mig, for jeg er fuld af energi.

Vi skal vide, at har ikke haft det valg, som vi drømte om, og det er der mange grunde til, det bærer jeg en stor del af ansvaret for, for der har været tumult omkring min person, og vi har været i modvind. Vi har været op ad bakke. Vi har fulgt en klar strategi.

Der har været sagt mange ting om mig, og der har været sagt mange ting om venstre, og nu står vi sammen overfor den fælles opgave at gære alle de ting til skamme.

Jeg er stolt af at være formand og er et parti, som på trods af alt det, vi har været igennem, det seneste år nu står samlet og kan løfte i flok. Jeg er ked, at vi bliver færre i gruppelokalet i fremtiden.

Jeg også gerne takke Kristian Thulesen Dahl, Anders Samuelsen og Søren Pape. Og jeg vil gerne rette en tak til statsminister Helle Thorning, som ringede til mig for en times tid siden og sagde tillykke, og så sagde hun – nu tager du det herfra. Og det gør jeg gerne, for det er ikke noget dårligt udgangspunkt at tage den fra. Der har været sagt meget, men man må give statsministeren, at der de sidste tre et halvt år er lavet rigtigt meget hen over midten i dansk politik. Det har hun ære af, og det har vi ære af.

Og det betyder, at Danmark står meget mere robust og med et meget stærkere udgangspunkt, end hvis vi efter sidste valg havde sat os over i et hjørne og sagt: Du kan lave det, du kan blive enige med Enhedslisten om. Det valgte vi ikke. Men det tjener også hendes ære, at hun valgte os til.

Det betyder, at vi sammen har lavet skatteaftale og vækstpakker. Vi er ikke i mål, men vi er på sporet. Med det resultat, der ligger her i dag, ligger der et stort politisk arbejde foran os. Der skal samarbejdes.

Det skal bedre kunne betale sig at arbejde. Der skal flyttes tusinder ud af offentlig forsørgelse.

Venstre vil gerne stille sig i spidsen for et bredt samarbejde. Det er derfor, at vi i de kommende dage skal byde hovedinteressenterne til trepartsforhandlinger. For Danmark er et lille land, og vi lever i samspil med resten af verden.

Jeg tilbyder her i dag at stille mig i spidsen for en regering, der står for et sådant samarbejde.

Kære venner. Det har været et par hårde år for Venstre. Men vi samlede os og mig selv, da det gjaldt, og vi har ført en flot valgkamp, og det skal I alle sammen have tak for.

Det har ikke bare været en hård tid for Venstre. Det har også må jeg ærligt indrømme været en hård tid for mig selv, og der har det været rart at finde støtte i må jeg sige Danmarks sejeste familie. Derfor vil jeg bare sige til Simon. Luse, Bergur og Solrun, at jeg elsker jer. Hvis ikke det havde været for jer, havde jeg ikke stået op i dag, og jeg havde ikke stået her. I morgen tager vi arbejdstøjet på. God fest.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App