Yderområder løber med statsjob

Nye statslige arbejdspladser finder man ikke i det centrale København. Dem skal man køre mod yderområderne for at finde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

3.300 flere statslige arbejdspladser er kommet til i løbet af de seneste par år. Men hvis nogen kunne fristes til at tro, at arbejdspladserne er skudt op i de store byer, så kan de godt tro om igen.

Det er nemlig i den landlige del af Danmark, at de nye arbnejdspladser i statsregi er kommet til.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.  

Dermed ligger  antallet af statslige arbejdspladser i yderområderne på det højeste niveau i et par årtier, viser regeringens regionalpolitiske redegørelse til Folketinget, der offentliggøres i dag. På samme tid lover Venstre endnu flere statslige arbejdspladser i yderområderne.

-  »Selv om væksten i statslige arbejdspladser allerede finder sted i udkantsområderne, kan og skal vi gøre endnu mere for at modvirke centraliseringen,« siger ministeren bag redegørelsen, indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V).  

Han peger især på de mange muligheder med pulje- og støtteordninger. 

Men glæden over tallene er ikke absolut.

Umiddelbart er Danske Regioners næstformand, Carl Holst (V) fra Region Syddanmark, nemlig ikke imponeret af regeringens nye tal for vækst i statslige arbejdspladser i f.eks. hans område. 

- Et par års stigning i antallet af statslige arbejdspladser uden for byerne kommer efter generationer med den modsatte udvikling, og det har sat fut i vandringen fra land mod by, siger han.

Anderledes positivt modtages meldingen hos seniorforsker Helle Nørgaard, Aalborg Universitet:  

-  Men der er lang vej igen, for selv om der er tale om en vækst, er udviklingen langt fra vendt, siger Helle Nørgaard og fortsætter:

- Arbejdspladser og uddannelsestilbud er vejen frem, og jeg sidder her på Aalborg Universitet - en statslig institution, der har givet udvikling og vækst i et udkantsområde. 

Socialdemokraterne er også optaget af at flytte statslige arbejdspladser mod yderområderne, fastslår gruppeformand Carsten Hansen (S).

- Men det kan ikke stå alene, for der skal samtidig flyttes penge til kommuner, uddannelser og den kollektive trafik, siger han.


Nyhedsoverblik