¨

Yderområder løber med statsjob

Foto: TV ØST

Nye statslige arbejdspladser finder man ikke i det centrale København. Dem skal man køre mod yderområderne for at finde.

3.300 flere statslige arbejdspladser er kommet til i løbet af de seneste par år. Men hvis nogen kunne fristes til at tro, at arbejdspladserne er skudt op i de store byer, så kan de godt tro om igen.

Det er nemlig i den landlige del af Danmark, at de nye arbnejdspladser i statsregi er kommet til.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.  

Dermed ligger  antallet af statslige arbejdspladser i yderområderne på det højeste niveau i et par årtier, viser regeringens regionalpolitiske redegørelse til Folketinget, der offentliggøres i dag. På samme tid lover Venstre endnu flere statslige arbejdspladser i yderområderne.

-  »Selv om væksten i statslige arbejdspladser allerede finder sted i udkantsområderne, kan og skal vi gøre endnu mere for at modvirke centraliseringen,« siger ministeren bag redegørelsen, indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V).  

Han peger især på de mange muligheder med pulje- og støtteordninger. 

Men glæden over tallene er ikke absolut.

Umiddelbart er Danske Regioners næstformand, Carl Holst (V) fra Region Syddanmark, nemlig ikke imponeret af regeringens nye tal for vækst i statslige arbejdspladser i f.eks. hans område. 

- Et par års stigning i antallet af statslige arbejdspladser uden for byerne kommer efter generationer med den modsatte udvikling, og det har sat fut i vandringen fra land mod by, siger han.

Anderledes positivt modtages meldingen hos seniorforsker Helle Nørgaard, Aalborg Universitet:  

-  Men der er lang vej igen, for selv om der er tale om en vækst, er udviklingen langt fra vendt, siger Helle Nørgaard og fortsætter:

- Arbejdspladser og uddannelsestilbud er vejen frem, og jeg sidder her på Aalborg Universitet - en statslig institution, der har givet udvikling og vækst i et udkantsområde. 

Socialdemokraterne er også optaget af at flytte statslige arbejdspladser mod yderområderne, fastslår gruppeformand Carsten Hansen (S).

- Men det kan ikke stå alene, for der skal samtidig flyttes penge til kommuner, uddannelser og den kollektive trafik, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App