Vold og overfald plager plejehjem

Plejehjemmene har voksende problemer med adfærdsvanskelige demente.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ældre, der slår, sparker, spytter eller sviner andre til, er et problem på danske plejehjem. Arbejdstilsynet har påpeget problemer med vold og traumatiske hændelser på en række plejehjem, og FOA oplever stigende problemer.

- Vi mærker et øget antal henvendelser omkring de her problemer med vold, fortæller arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal fra FOA til JydskeVestkysten.

- Det er typisk demente ældre, der giver problemer. Det kan være situationer, hvor de føler sig presset, for eksempel i forbindelse med, at de skal i bad eller vaskes på intime steder. Det virker grænseoverskridende for dem, siger hun.

Charlotte Bredal kender til eksempler på, at ansatte har måttet tage benskinner på armene for at undgå skader, og problemet rammer ikke kun ansatte og demente, påpeger ældrepolitisk konsulent Margrethe Kähler, Ældre Sagen.

- Jeg har siddet i en forskergruppe på Syddansk Universitetscenter, hvor en af hovedkonklusionerne faktisk var, at det er en superdårlig idé at adfærdsvanskelige demente og ikkedemente bor sammen. De ikkedemente føler sig generet af de demente, som måske lægger sig op i sengen til dem og går til angreb på dem seksuelt.

Ifølge Margrethe Kähler er der gode erfaringer med at samle adfærdsvanskelige demente i små specialiserede enheder. Hun siger, at 10 procent af de ældre over 80 år har et behov for en demensbolig. Men på landsplan er der kun demensboliger til to procent af dem, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Man skal bygge og indrette nogle flere boliger, som er en slags små bofællesskaber eller boenheder, og så skal man skaffe personale, der er trænet. Det er simpelthen for ærgerligt, at man ikke forstår, hvor vigtigt det er, siger arbejdsmiljøkonsulent Margrethe Kähler.
/ritzau/