Virksomheder: Fortsat store problemer med finansiering

Hver tredje mindre eller mellemstore virksomhed her i Regionen kan ikke få de lån de har brug for, for at viderudvikle deres forretning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da Lars Hansen og hans makker startede deres eget el-firma, gik alt efter planen.

- Vi puttede lidt penge i hver, og det var sådan set fint nok til at starte med - da vi bare kørte os selv og havde en bil, siger han.

Hurtigt tog firmaet fart, og efter et år havde de 25 medarbejdere. Men succesen skulle også vise sig at give de to ejere grå hår i hovedet. For da deres egne penge ikke rakte længere, ville banken ikke låne dem penge.

- Vi havde problemer med at få forhøjet vores kassekredit, og vi havde problemer med at stille garanti overfor de store projekter, vi kørte, siger han.

Det er nu et par år siden, selskabet stod med finansieringsproblemerne helt inde på livet. Men generelt set er problemet nu større end nogensinde under krisen.

Vi har indsamlet de seneste analyser fra Væksthus Sjælland, Dansk Erhverv og Håndværksrådet.

De viser alle, at omkring en tredjedel af virksomhederne får helt eller delvist afslag i banken. Og ifølge håndværksrådet er andelen af virksomheder, der er pressede af manglende finansiering rekordhøjt. De har siden 2008 målt hvor mange små og mellemstore virksomheder, der føler sig pressede af manglende finansiering.

- Det er et problem fordi at hvis man ikke kan låne til at igangsætte nye investeringsprojekter, så kan man ikke udvikle virksomhederne, og dermed kan man heller ikke skabe den vækst og den beskæftigelse, som vi alle sammen egentlig ønsker, siger Jacob Thiel.

Så i vækstrådet mener de altså, at bankerne er for forsigtige, og at det går ud over den samlede økonomi.

De har en vigtig samfundsfunktion, det er at yde kredit til virksomhederne, og der er det klart, at der må de også tage den del af ansvaret på sig, og være med til at yde den kredit, lyder kritikken fra Jacob Thiel.