Vintertid: Pas på undslupne dyr i mørket

Hvert år dør mennesker i trafikken på grund af sammenstød med store dyr. Refleksmærkning af heste kan redde liv

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I efterårsperioden sker der hvert år ulykker som følge af påkørsel af dyr, der er sluppet ud af deres indhegning.

I efteråret bliver dyrene særligt kåde, fordi græsset mister sin næring, og dyrene glæder sig til at komme ind og få foder i stalden. Når dyrene er i det humør, sker det, at de bryder igennem indhegningen og kommer ud i det fri - en farlig situation i kombination med det mørke efterår, når dyrene kan være svære at se.

- Som ejer af dyrehold skal man sikre sig, at dyrene ikke kan komme i mellem hegn eller springe over, eller på anden vis bryde ud af misligholdt hegn, idet ejeren af dyrene risikerer at blive draget til ansvar for en eventuel ulykke", siger Falcks dyre- og vildtkonsulent Allan Bruun Rasmussen.

Et godt råd er at opsætte dobbelttråd langs stærkt trafikerede vejstrækninger, og benyt gerne træstolper og hvide strømførende trådhegn, som er let synlige for både mennesker og dyr - også i mørke.

Husk reflekser til hesten

Ulykker med undslupne dyr forårsager ikke bare lidelser for dyr og svær materiel skade på køretøjer, men kan også havde døden til følge for mennesker. Derfor opfordrer Allan Bruun Rasmussen til, at hesteejere også forsyner dyrene med reflekser.

- Reflekser til heste er en billig investering, der kan spare dyr for lidelser og nogle gange også redde menneskeliv. At påkøre en hest vil sandsynligvis totalskade en bil, og vi har gennem tiden også set adskillige eksempler på tab af menneskeliv i forbindelse med denne type ulykke", siger Allan Bruun Rasmussen.

Reflekserne kan med fordel placeres på hestenes ben over hovene eller på en eventuel grime, siger dyre- og vildtkonsulenten.

Hvis man ser en hest, der er sluppet ud af sin indhegning, skal man ringe 112.