Vintermørket piner danskerne

44 procent af danskerne påvirkes negativt af mørket - 4 procent rammes af vinterdepression.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Novembermørket har lagt sig som en dyne om Danmark, og den suger energien ud af en stor del af de hue- og handskeklædte danskere.

Knap hver anden dansker - helt præcist 44 procent - bliver påvirket negativt af mørket og bliver mere trist og energiforladt. Det viser en måling, Zapera har foretaget for metroXpress.

Samtidig viser målingen, at mørket rammer mindst fire procent af danskerne så hårdt, at de går ned med en behandlingskrævende vinterdepression.

Birgit Dagmar Johansen er overlæge i psykiatri ved distriktspsykiatrien på Lolland-Falster og har over 30 års erfaring med at behandle vinterdeprimerede danskere. Hun fastslår, at det er vigtigt at skelne almindelig vintertræthed fra vinterdepressioner.

- Når man har en vinterdepression, fungerer man langt under sit normale funktionsniveau. Man kan ikke koncentrere sig, husker dårligt, sover og spiser mere, navnlig søde sager. Der kan opstå selvbebrejdelser og selvmordstanker, og det kan udvikle sig til en livstruende sygdom, siger hun.

Omkring hver femte dansker svarer i Zapera-målingen, at de kommer mindre ud på grund af mørket. Det er gift for vinterdeprimerede danskere, for den bedste behandling er lys.

-Det er utrolig vigtigt at komme ud i solen. Motion virker også forebyggende, så en rask travetur midt på dagen kan ikke overvurderes. Men når man først er vinterdeprimeret, kan det virke uoverkommeligt, siger Birgit Dagmar Johansen.

Hun påpeger samtidig, at en times lysterapi dagligt med særlige lamper har god effekt. De dybeste og tilbagevendende vinterdepressioner skal dog behandles med antidepressiv medicin, fastslår hun.

Psykiatrifonden anbefaler danskere, der er ramt af almindelig vintertræthed, at komme ud, få motion og lave ting, som man føler glæde ved.

/Ritzau/