¨

Vi smider julemad ud for 1,4 milliarder kroner

Danskerne vil faktisk gerne undgå at resterne fra julemiddagen ender i skraldespanden. Foto: TV ØST

Danskernes madspil i december udgør hele 10 procent af det samlede årlige madspil, selvom danskerne faktisk gerne vil begrænse madspild.

Det tog flere timer at tilberede anden, flæskesteget, de brunede kartofler og ris a la mande til dessert. Alligevel ender store dele af julemaden i skraldespanden frem for mavesækken.

Det viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer, der har regnet på, hvor meget mad danskerne smider ud i december. Faktisk vurderer de, at værdien af danskernes madspild ligger på 1,4 milliarder kroner.

Til sammenligning er værdien af det årlige madspild på i alt 13,5 milliarder kroner. Det vil sige, at danskernes madspild i julemåneden udgør 10 procent af det samlede årlige madspild.

- Det store madspild er desværre kendetegnet for årets højtider. Vi ved fra tidligere beregninger at også madspildet i påskeugen er meget stort, siger Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer.

Det store madspild er desværre kendetegnet for årets højtider. Vi ved fra tidligere beregninger at også madspildet i påskeugen er meget stort

Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer

Julemiddagen ender i skraldespanden

Men faktisk vil danskerne gerne undgå at resterne fra julemiddagen ender i skraldespanden.

En tidligere undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at dét at undgå madspild, er en meget udbredt intention blandt danskerne, når det kommer til livet i hverdagene. 83 procent svarede i undersøgelsen, at de var overvejende enige i, at de bliver mere og mere interesserede i at minimere deres og deres husstands madspild.

Landbrug & Fødevarers beregning om madsild udgør et estimat, eftersom der ikke findes faktiske tal på madspildet i julen. Estimatet er baseret på flere forskellige datakilder; Indkøbsdata over danskernes dagligvareindkøb fra GfK Consumerscan, forbrugstal fra Danmarks Statistik og tal fra WRAP (Waste and Resources Action Programme).

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App