Vi smider julemad ud for 1,4 milliarder kroner

Danskernes madspil i december udgør hele 10 procent af det samlede årlige madspil, selvom danskerne faktisk gerne vil begrænse madspild.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det tog flere timer at tilberede anden, flæskesteget, de brunede kartofler og ris a la mande til dessert. Alligevel ender store dele af julemaden i skraldespanden frem for mavesækken.

Det viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer, der har regnet på, hvor meget mad danskerne smider ud i december. Faktisk vurderer de, at værdien af danskernes madspild ligger på 1,4 milliarder kroner.

Til sammenligning er værdien af det årlige madspild på i alt 13,5 milliarder kroner. Det vil sige, at danskernes madspild i julemåneden udgør 10 procent af det samlede årlige madspild.

- Det store madspild er desværre kendetegnet for årets højtider. Vi ved fra tidligere beregninger at også madspildet i påskeugen er meget stort, siger Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer.

quote Det store madspild er desværre kendetegnet for årets højtider. Vi ved fra tidligere beregninger at også madspildet i påskeugen er meget stort

Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer

Julemiddagen ender i skraldespanden

Men faktisk vil danskerne gerne undgå at resterne fra julemiddagen ender i skraldespanden.

En tidligere undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at dét at undgå madspild, er en meget udbredt intention blandt danskerne, når det kommer til livet i hverdagene. 83 procent svarede i undersøgelsen, at de var overvejende enige i, at de bliver mere og mere interesserede i at minimere deres og deres husstands madspild.

Landbrug & Fødevarers beregning om madsild udgør et estimat, eftersom der ikke findes faktiske tal på madspildet i julen. Estimatet er baseret på flere forskellige datakilder; Indkøbsdata over danskernes dagligvareindkøb fra GfK Consumerscan, forbrugstal fra Danmarks Statistik og tal fra WRAP (Waste and Resources Action Programme).