¨

Vi sløser med dæktjekket

Foto: TV ØST

En ny undersøgelse viser, at bilister forsømmer at tjekke dæktryk. Det koster dyrt både for miljøet og for bilisterne selv.

Hvem femte billist tjekker aldrig sit dæktryk. Det viser en helt ny undersøgelse foretaget for olieselskabet Q8. Det betyder reelt, at op mod 400.000 personbiler kører rundt på de danske landeveje til fare for miljøet og bilisterne selv.

- Det er foruroligende, når man tænker på, hvor stor betydning et dæktryk har, siger Jørgen Jørgensen, afdelingsleder i FDM's tekniske rådgivning.

Knap halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen følte sig helt eller delvist usikre på, hvordan man gør. Det afspejlede sig også blandt nogle af de bilister, TV 2 Øst i dag talte med.

- Det er dovenskab. Når den kører, så kører den jo fint, og så tænker man ikke mere over det - jeg gør i hvert fald ikke, siger Henrik Faitzen fra Vordingborg.

- Jeg tjekker det aldrig. Jeg har sommerdæk og vinterdæk, så jeg regner med, når mekanikerne skifter dækket, så tjekker de nok det, siger Liselotte Fisker fra Nykøbing Falster.

FDM anbefaler, at dækkene tjekkes mindst en gang om måneden. For udover at spare miljøet for en CO2-belastning på op mod 50.000 tons om året, så gavner det også bilisten - både sikkerhedsmæssigt og økonomisk.

- Bilen kører ikke optimalt, hvis man ikke har det rigtige dæktryk. Men man bruger også for meget brændstof, dvs. at når der er for lidt luft i hjulene, så bruger man mere benzin, og så slides dækkene meget hurtigere, forklarer Jørgen Jørgensen.

Q8's gode gode råd om dæktryk:

- Lad målingen være en normal procedure, når du kører bilen til vask.

- Sørg for at tjekke dæktrykket mindst én gang om måneden året rundt.

- Vær opmærksom på, at det anbefalede dæktryk kan være anderledes, når du har skiftet til sommerdæk. Tjek hos din leverandør af dæk, hvilket tryk der passer netop til dit dæk.

- Tjek altid, inden du kører på ferie. Husk også reservehjulet. Du ved aldrig, om du får brug for det.

- Er bilen fyldt op med passagerer og bagage, påvirker det bilens køreegenskaber. Tag hensyn til det, når du fylder op.

- Hvis du kører på standardmonterede dæk, kan du i mange nyere biler se det anbefalede dæktryk på en mærkat, der enten sidder på dørstolpen i førersiden eller på indersiden af tankdækslet. Ellers står den korrekte værdi i bilens instruktionsbog.

02:12 Luk video

Ønsker du mere viden om dæktryk, kan du bl.a. finde det her:

www.fdm.dk

www.q8.dk

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App