Vi passer for dårligt på os selv

Alt for få får foretaget et sundhedstjek, der kan være starten på en ny livsstil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere undersøgelser viser, at hjertekarsygdomme er en af de ting i livet, som de fleste for alvor kan gøre noget aktivt for at undgå. Blandt andet ved at kende sin egen krops helbredstilstand og sørge for at reagere på dens mislyde i tide.

En ny undersøgelse fra Hjerteforeningen viser imidlertid, at blot syv procent af danskerne i alderen 55-70 år - som er den aldersgruppe, hvor dårligt hjerte for alvor sætter ind - kender deres egen sundhedstilstand. Det oplyser Ritzau.

- Manglende viden og usund livsstil er de store syndere, når vi taler hjertekarsygdom. Selv om man har rundet 50 år, kan man vinde meget ved at ændre livsstil og ved at få behandling, hvis det er påkrævet, siger Susanne Volqvartz, direktør i Hjerteforeningen.

Men danskerne er ikke gode til at passe på sig selv. Hver anden mand og hver tredje kvinde over 50 år er overvægtig. Mere end hver fjerde kvinde og hver tredje mand ryger hver dag, og kun hver femte mand og hver tiende kvinde motionerer.

18.000 dør

Næsten 18.000 personer forventes at dø af hjertekarsygdom i 2009. Det svarer til næsten en tredjedel af alle dødsfald og gør dermed hjertekarsygdom til den hyppigste dødsårsag i Danmark.

Et sundhedstjek en gang om året kan imidlertid fortælle én, om man skal ændre livsstil eller måske have medicin. Ud over at færre vil dø som følge af hjertekarsygdom, kan små ændringer i hverdagen betyde adskillige ekstra og gode leveår, påpeger Susanne Volqvartz.

For at udvide folks kendskab til deres eget helbred iværksætter Hjerteforeningen kampagnen "Tal til hjertet" i uge
18 med aktiviteter over hele landet.