Vi er sjovere end andre

Danskerne er ikke alene verdens lykkeligste folk. Hvis vi selv skal sige det, er vi både mere humoristiske, mere demokratisk indstillede og mere frigjorte end andre europæiske befolkninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sådan lyder det, når man spørger et repræsentativt udsnit af det danske vælgerkorps om, hvordan vi opfatter os selv sammenlignet med andre europæere.

Ifølge en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten, siger godt 59 pct. af danskerne, at vi generelt er mere humoristiske end de andre, mens kun 7,2 pct. mener, at vi har mindre humor.

Mere frigjorte
På samme måde med det demokratiske sindelag og frisindet: 57,5 pct. mener, at vi er mere demokratiske end de andre, og næsten 70 pct. betegner danskerne som mere frigjorte.

Holdningen går på tværs af de politiske partier, selv om der er en mindre tendens til, at vælgerne hos regeringspartierne og Dansk Folkeparti er de mest positive i forhold til danskernes selvopfattelse. F.eks. mener 72 pct. af DF-vælgerne, at vi er både mere humoristiske og mere frigjorte end de andre.

Tabte krige og selvironi
Folk fra kulturens og humorens verden bekræfter, at danskerne både har masser af humor og frisind med i den nationale bagage.

- Vi er en lille nation, der har tabt en masse krige, og som ikke tager os selv særligt alvorligt. Derfor har vi været pisket til at kompensere med humor og selvironi, siger filmproducenten Peter Aalbæk Jensen.

Skuespilleren og komikeren Ulf Pilgaard:

- Vi ligger helt bestemt i den gode ende, når det gælder humor. Men jeg vil dog sige, at englænderne overgår os. De krydrer alle iagttagelser med humor og ironi.