Vi er ligeglade med fartgrænserne

Hver anden er ligeglade med, hvor hurtigt vi må køre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver anden dansker har kørt for hurtigt på de danske veje inden for den seneste måned - mens kun 17 procent aldrig har gjort det.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress, og det får Liberal Alliance til at kræve højere fartgrænser.

Kræver højere fartgrænser

- Når man skal ned på 80 kilometer i timen på en lige landevej eller 60 i et område, hvor der nærmest ikke ligger et hus, kan folk ikke se den sunde fornuft, og så mister man respekten for grænserne, siger partiets trafikordfører, Leif Mikkelsen.

Eksperter understreger, at selv et par kilometer for hurtigt kan betyde forskellen på liv og død, men alligevel er forslaget ikke nødvendigvis en dårlig idé, mener man i Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

- Hvis du hæver hastighederne på vejnettet, får du flere trafikulykker. Men hvis du hæver hastigheden et sted, hvor folk i forvejen kører den høje hastighed, kan det være, de får bedre forståelse for grænserne, vurderer kommissionens formand, Sven Krarup Nielsen, overfor metroxpress.

Højere fart på egnede veje

Og netop højere fartgrænser på udvalgte strækninger er faktisk noget, myndighederne i øjeblikket forsøger sig med. På udvalgte strækninger, der i alt udgør 100 kilometer af det danske vejnet, gennemføres for tiden et forsøg, hvor man må køre 90 kilometer i timen i stedet for de normale 80.

- Det er strækninger, hvor der i forvejen blev kørt hurtigt, og hvor der er få uheld, forklarer afdelingsleder Vagn Bech fra Vejdirektoratet.

Forsøget skal snart evalueres, og først derefter skal myndighederne beslutte, om ordningen skal gøres permanent.