Vi elsker vacciner mod kræft

Sjælland er det sted, hvor allerflest har takket ja til at blive vaccineret mod kræft og kønsvorter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

3 prik i huden – og så er risikoen for at få en række livstruende kræftformer væk.

Det tilbud får unge piger og kvinder over hele landet i disse dage, når de tilbydes en HPV-vaccination – og det sted hvor allerflest takker ja er i Region Sjælland, hvor 3 ud af 4 siger ja tak til vaccinen.

Det oplyser Ritzau.

Den kommune i Danmark, hvor allerflest siger ja tal til vaccinen, er Næstved. Her siger kun hver femte nej tak til den gratis vaccination. Også Odsherred og Holbæk er på listen over de kommuner, hvor allerflest har takket ja til vaccinen.

Smitter ved sex

HPV er en gruppe af mere end 100 forskellige virus, der blandt andet kan føre til livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i mandlerne, peniskræft (hos mænd) og analkræft. Desuden kan HPV udløse de ubehagelige, men næppe farlige kønsvorter. Sygdommen smitter især ved seksuel kontakt.

Alle kvinder født mellem 1985 og 1992 tilbydes en vaccination mod kræftsygdommen. Mænd og kvinder udenfor tidsrummet kan også få vaccinationen, men skal så selv betale den. Det koster normalt 3.500 kroner.

Vaccinen har været omdiskuteret, da flere har frygtet for bivirkninger. Der går dog flere år imellem at man ser alvorlige bivirkninger som en følge af vaccinationen, mens der i gennemsnit dør en kvinde i Danmark hver tredje dag af livmorhalskræft.