Vi bekymrer os ikke om kriminalitet

Skyderier i bandekrigen, udsving i indbrudsstatistikken og debat om truslen fra østkriminelle har ikke fået her og fru Danmark til at bekymre sig mere om vold og kriminalitet generelt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tværtimod ligger danskernes bekymring for kriminalitet i samfundet nu på et historisk lavt niveau, viser Offerundersøgelserne 2005-2010, der offentliggøres af Justitsministeriet i dag, skriver Berlingske.

29 procent af de adspurgte angiver i 2010, at de bekymrer sig meget for vold og kriminalitet, hvilket er det laveste, siden målingerne begyndte i 1985.

Bekymringen var størst, 72 procent, i 1993, og har været jævnt faldende siden årtusindskiftet, dog med små stigninger i 2008 og 2009 - de år, hvor bandekrigen for alvor rasede i hovedstadsområdet.

To forklaringer
Leder af Justitsministeriets Forskningskontor, Britta Kyvsgaard, peger  på to mulige forklaringer:

- En forklaring, man ofte hører, er, at vi i dag ikke bekymrer os så meget om det, der er fjernt fra os, men er mere fokuserede på det nære, vores familie, vores egen økonomi, siger hun.

- En mere positiv udlægning kunne være, at vi lever i en stærk velfærdsstat, hvor mennesker har stor tillid til hinanden og tiltro til, at vi bliver hjulpet, hvis uheldet er ude, siger Kyvsgaard.

Miljø og økonomi bekymrer mere
Ifølge forskningschef Anders Hede fra TrygFonden er der typisk forskel på, om folk har samfundsborgerbriller på eller tænker ud fra egen personlig situation.

- Jeg ser det som et politisk statement, som folk kommer med, når man spørger ind til deres vurdering som samfundsborgere. En erklæring om, at man er bekymret for noget, er et signal til politikerne om, at de skal sætte det på dagsordenen, siger han.

- Så borgerne mener i dag ikke, at der er behov for at sætte kriminalitet yderligere på dagsordenen, siger Hede og peger på, at blandt andet ledigheden, økonomien og miljøet har skubbet kriminalitet i baggrunden.

Store udfordringer
Justitsminister Morten Bødskov (S) pointerer, at der fortsat er store udfordringer med organiseret og grænseoverskridende kriminalitet - og at emnet derfor fortsat vil fylde:

- Hvis kriminaliteten får lov til at rodfæste sig, så spreder det utryghed både for den enkelte og samfundet. Derfor er det vigtigt at få sat ind over for det, siger han.

/ritzau/


Nyhedsoverblik