¨

Vestager hjælper små partier ind i Tinget

Foto: TV ØST

Nye partier skal kunne indsamle de krævede 20.000 vælgererklæringer digitalt, mener indenrigsministeren.

Det skal være nemmere, når nye partier i fremtiden vil stille op til folketingsvalg, og derfor skal partierne i fremtiden kunne indsamle vælgererklæringer digitalt.

Sådan lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), skriver Politiken mandag.

- Vi skal holde fast i vores krav til vælgerne om en vis aktivitet, når nye partier skal opstilles.

- Men når det er sagt, kan vi så ikke også gøre det på en måde, der afspejler, at vi alle også betaler vores regninger og melder vores børn til fodbold over nettet? Hvorfor ikke også gøre det det på det her område?, siger Vestager til Politiken.

Som reglerne er i dag må partierne stemme dørklokker og invitere til vælgermøder for at indsamle de omkring 20.000 underskrifter, det kræver, for at et parti får mulighed for at stille op ved folketingsvalget.

Hver enkelt af disse vælgererklæringer sender det pågældende parti ind til kommunen, som herefter kontrollerer, at vælgeren vitterligt er gyldig vælger.

Herefter sender kommunen vælgererklæringen ud til vælgeren igen, som skal bekræfte sin erklæring ved underskrift og selv sende erklæringen ind til kommunen igen.

En proces, der ofte gør, at vælgererklæringer går tabt undervejs.

Både valgte og ikke-valgte partier er positive over for forslaget om at digitalisere vælgererklæringer.

- Når samfundet i alle andre sammenhænge kræver, at vi kommunikerer elektronisk med det offentlige, virker det fuldstændig forældet, at man ikke kan bruge det, når vi indsamler vælgererklæringer, siger hovedbestyrelsesmedlem hos Centerpartiet Tove F. Buch til Politiken.

Partiet består blandt andet af udbrydere fra Kristendemokraterne, og medlemmerne gjorde opmærksom på problematikken med det nuværende system før det seneste valg.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App