Verdens første parlament lå ved Rørvig

Danmarks første og muligvis verdens første parlament fandtes for over 1.500 år siden nær Rørvig i Nordvestsjælland, skriver Holbæk Amts Venstreblad tirsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lokalhistoriker Kurt Sørensen fra Lokalhistorisk Arkiv i Nykøbing Sjælland oplyser til avisen, at det første danske parlament, Isøre-tinget, efter alt at dømme opstod for 1500 år siden og var placeret ved den lille høj på Mårbjerg lige uden for landsbyen Nakke ved Rørvig.

- Normalt regner man det islandske Altinget som verdens ældste parlament. Men Altinget havde faktisk de norske Gulating som forbillede, og Gulatinget var selv inspireret af et andet ting, nemlig Isøre-tinget. Saxo skriver om en konge, der blev valgt på Isøre-tinget helt tilbage omkring år 500. Dermed er Isøre-tinget to til tre århundreder ældre end Altinget, siger Kurt Sørensen til Holbæk Amts Venstreblad.

Navnet Isøre kommer af »is-øerne«, og hentyder til Nakke og Nørrevang, som dengang var to øer, der lå i indsejlingen til sundet mellem Nykøbing og Rørvig.

- Isøre Havn var en vigtig havn på det tidspunkt. En del af den kongelige flåde lå således for anker her. Men forbindelsen til havet var også vigtig, fordi det var den måde, man rejste på i de tider. Folk kom fra hele landet til Isøre-tinget for at være med til at vælge de danske konger og vedtage love for landet, fortæller Kurt Sørensen.

Tinget nævnes første gang af Saxo, da den svenske kongesøn Høder - efter Rolf Krakes død - med en kæmpemæssig flåde sejlede til Isøre, bemægtigede sig havnen og lod sig »vælge« til konge af det danske folk. Mårbjerg stammer fra Moorbjerg, der igen kommer af ordet mord, der oprindeligt betød offerdrab.

- Man ofrede både mennesker og dyr på tingpladsen dengang. Dermed var tingpladsen hellig, og et ord givet her var et ord, man gav til guderne og derfor ikke noget, man kunne løbe fra, fortæller Kurt Sørensen.