¨

Vejpigge stopper ikke spøgelsesbilister

Foto: TV ØST

Skilte, blinklys og vejpigge er de typiske våben mod spøgelsesbilister. Men det er ikke længere tilstrækkelig viser en ny undersøgelse fra Vejdirektoratet.

Antallet af spøgelsesbilister i trafikken er vokset markant de seneste år. Det har blandt andet affødt forsøg med de såkaldte vejpigge til at stoppe bilisterne i afkørslerne til motorvejen. Men en ny undersøgelse om spøgelsesbilister viser, at cirka en tredjedel har vendt bilen på motorvejen. Det er ny viden for vejdirektoratet, der nu må nytænke strategien mod de farlige bilister.

- Vi har et behov for at gøre noget nyt ude på motorvejen. Men vi skal i tænkeboks, for der er ikke umiddelbart løsning på problemet i øjeblikket, siger Trafikteknisk konsulent ved Vejdirektoratet Henrik Ludvigsen.

Vejdirektoratet peger blandt andet på muligheden for ny teknologi på motorvejene, der kan alarmere beredskabet, hver gang en bil kører mod køreretningen. Men det er ikke løsningen, mener Rådet for Sikker Trafik.

- Vi skal huske på, at hele problemet med spøgelsesbilister er relativt lille. Så vi skal ikke kaste alle vores ressourcer efter spøgelsesbilister. For der er andre steder, hvor vi også kan bruge vores energi, siger konsulent ved Rådet for Sikker Trafik Søren Troels Berg.

Han peger på, at der trods det stigende antal af spøgelsesbilister kun er 11 dræbte gennem seneste de ti år, som undersøgelsen koncentrerer sig om.

Undersøgelsen viser, at en stor del af de farlige bilister er alkoholpåvirkede eller på anden måde ude af stand til at køre bil. Derfor er opskriften på færre spøgelsesbilister en helt anden, mener Søren Troels Berg.

- Det er vigtigt, at vi får stoppet de farlige bilister i vores omgangskreds. Og får stoppet de, der er for gamle til at køre bil. Det kan vi alle sammen gøre noget ved, siger han.

Udsigterne til nye tiltag i kampen mod spøgelsesbilister er lange. Derfor kan det som bilist godt betale sig at tage et kig på Vejdirektoratets fire gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du møder en spøgelsesbilist:

1. Hold til højre på motorvejen.
2. Lad være med at foretage overhaling.
3. Forsøg aldrig at stille dit køretøj i overhalingsbanen for at stoppe en spøgelsesbilist.
4. Hvis muligt, kør fra på et sideanlæg eller en frakørsel og afvent melding i radioen.

03:10 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App