Vejene er ødelagt for milliarder

Vinteren har været hård ved de danske veje, og det får nu økonomiske konsekvenser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

  
Det kommer til at koste 1-2 mia. kr. - muligvis endnu mere - at reparere de tusindvis af kilometer vej, som det mest ekstreme vintervejr i årtier har ødelagt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Vurderingen kommer fra markedschef Jørn Riishede Kristiansen fra konsulentfirmaet Grontmij Carl Bro, der hjælper 35-40 kommuner med at vedligeholde deres veje.

Lige nu vælter hullerne i vejene frem, og ifølge formanden for teknik- og miljøudvalget i kommunernes forening, KL, borgmester Martin Damm (V) fra Kalundborg, er kommunerne tvunget til at tage pengene fra andre serviceområder som børn, skoler og ældre.

- Der venter en stor regning i kommunerne for at rette op på vinterens skader, og man er uvægerligt nødt til at tage pengene fra andre kommunale serviceydelser, fastslår Martin Damm.

Der findes i Danmark ca. 70.000 km veje - langt hovedparten har kommunerne ansvaret for. I Herning Kommune, hvor man har ansvaret for næsten 2.000 km veje, har kommunen bedt borgerne anmelde de værste huller i vejene for på den måde at undgå alvorlige ulykker, fortæller vejchef Tommy Jonassen til Jyllands-Posten.

Ifølge Dansk Vejforening er der et efterslæb til vedligehold af de kommunale veje på 15-20 mia. kr. Også de 4.000
km veje, som staten har ansvaret for, har taget skade. Således er stort set alle danske motorveje fyldt med huller og revner.