Vandstande blev ikke så høje som forventet

Nogle prognoser meldte om risiko for historisk høje vandstande efter stormen Ingolf, men så galt gik det ikke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lørdag kom stormen Ingolf rullende ind over Sjælland, og søndag var det så de forhøjede vandstandes tur.

Men det gik ikke så galt som frygtet. Vandet steg nemlig ikke helt til de højder, som DMI ellers havde varslet.

- Prognoserne fra DMI var meget svingende, og derfor valgte vi at forberede os ud fra det værst tænkelige scenarie. Men så slemt blev det slet ikke, fortæller Lasse E. Hansen fra Vestsjællands Brandvæsen.

Hans mandskab har blandt andet været aktive i Holbæk, hvor de forhøjede vandstande var forventet at blive så høje, at de ville give oversvømmelser.

Så højt nåede vandet, da det var på sit højeste:

- Men vandet endte 20-30 centimeter under prognoserne, så vi er sluppet for de store skader. Vi sendte alt vores mandskab hjem sidst på aftenen. De har gjort en kæmpe indsats, siger Lasse E. Hansen.

Sendte alt vores mandskab hjem sidst på aftenen. De har gjort en kæmpe indsats og frivillige for at væøre klar.

Ikke så høj som frygtet

Hos Beredskabsstyrelsen er meldingen den samme: Natten er gået godt.

- Vandstanden blev ikke så høj som frygtet. Der er nogle steder, hvor der er kommet vand ind, men de steder, hvor vi har haft dæmninger, er det gået godt, siger Lars Scho, der er operativ chef.

I Holbæk stoppede beredskabet med deres indsats lige omkring midnat, fortæller han desuden.

- Nu mangler vi bare at komme ud og indsamle de mobile dæmninger.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi melder, at de måtte lukke enkelte oversvømmede veje, men at de alle er åbne igen mandag morgen. 

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Casper Haar
Det var i Holbæk, at risikoen for forhøjet vandstand var højest, og derfor forberedte beredskabet sig godt.
Det var i Holbæk, at risikoen for forhøjet vandstand var højest, og derfor forberedte beredskabet sig godt. Foto: Casper Haar

Oversvømmede veje alligevel

Meterologerne havde forventet, at vandstandene kunne nå helt op og ramme en såkaldt hundredeårshændelse nogle steder i landet. Sådan gik det altså ikke, men alligevel flød der store mængder vand i gaderne nogle steder.

Her er det billeder fra fiskerihavnen i Kalundborg, som søndag aften stod under vand. Flere steder stod der ifølge TV ØSTs oplysninger omkring en halv meter vand på vejen.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Jens Nielsen
 
  Foto: Jens Nielsen
 
  Foto: Jens Nielsen

Vester Havnevej var spærret i en periode, og borgerne i byen sikrede deres huse mod vandmasserne med sandsække. 

Vand brød igennem kystsikring

Et af de områder, der ofte er udsat, når vandstandene stiger, er Tude Å og Næsby Strand. Og søndag var ingen undtagelse. Omkring klokken 19 søndag aften brød vandet igennem den lokale kystsikring.

Det fik blandt andet borgmesteren i Slagelse Kommune til at møde op for - med sine egne ord - at yde moralsk opbakning til beredskabet og de lokale.

- Næsby Strand har før stået i den her situation, og det er rigtig skidt. Jeg håber snart, vi får lavet de diger, som vi i mange år har snakket om at lave. Jeg har i løbet af dagen haft en dialog med dem herude, og de siger "gør nu noget, borgmester", fortæller Stén Knuth og tilføjer:

- Jeg forstår dem godt, og det er også derfor, jeg er herude. 

Ved Næsby Strand hjalp de lokale beboere beredskabet med reparationerne af kystsikringen og kom med kaffe og kage til de frivillige fra Slagelse Brand og Redning, der kæmpede med at udlægge sandsække. 

 
  Foto: René Lind - Lind Foto
 
  Foto: René Lind - Lind Foto
 
  Foto: René Lind - Lind Foto

Mand mistede livet

De massive vandmasser har ifølge beredskabet ikke betyde store materielle skader. Men i Vesterlyng nær Havnsø i Kalundborg Kommune mistede en 60-årig mand livet, fordi vand på kørebanen fik ham til at køre galt.

Politiet sendte en hundepatrulje til stedet, men det var umuligt at nå frem til den forulykkede bil, og derfor blev en redningshelikopter og redningsbåd sendt til stedet.

Omkring klokken 00.30 blev bilisten fundet af redningshelikopteren omkring 75 meter fra bilen. Han blev fløjet til Rigshospitalet i kritisk tilstand, men hans liv stod ikke til at redde.

Politiet er stadig i gang med at undersøge, hvorfor og hvordan den 60-årige mand forulykkede.