¨

Valgdag til Skolevalg 2017: Hvad går det ud på?

03:06

Måske er du ikke klar over det, men der er faktisk snart valg her i Danmark. Det er dog kun de unge fra 8. til 10. klasse, der skal stemme. Den 2. februar afholdes nemlig Skolevalg 2017, hvor elever fra hele landet skal pege på deres foretrukne parti. På Skolen på Herredsåsen i Kalundborg er valgkampen i fuld gang.

I dag er der skolevalg på landets skoler. Men hvad går det egentligt ud på? Vi bringer dig her et overblik.

Valgkamp, mærkesager, partier. 

8.-10. klasserne på landets skoler har haft meget at skulle sætte sig ind i. For i tre uger har de haft et undervisningsforløb formet som en valgkamp. Og torsdag kulminerer det hele i en valgkamp. 

Men til dig, som måske ikke er helt inde i, hvad Skolevalget 2017 går ud på, så bringer vi her et overblik. 

Om skolevalg 2017

  • Skolevalg 2017 er et tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp.
  • 63.000 elever fra 8.-10. klasser fra 670 skoler over hele Danmark deltage.
  • Eleverne vælger mærkesager og laver kampagner, inden de på valgdagen den 2. februar sætter kryds ved det parti, de er mest enige med.
  • Det er muligt at stemme på alle de partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget. Det er ikke muligt at stemme personligt.
  • Forløbet slutter med en stor valgfest på Christiansborg, hvor valgresultatet bliver afsløret. 
  • Bag Skolevalg står Folketinget og Undervisningsministeriet. Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve en rigtig valghandling.
  • Skolevalg skal være med til at dæmme op for tendensen til, at unge ikke stemmer i samme udstrækning som resten af befolkningen. Undervisningsforløbet skal tanke eleverne op med demokratisk selvtillid, så de oplever, at de er kompetente og vidende nok til at gøre sig gældende i demokratiet.
  • 35.000 elever fra 350 skoler over hele landet vil opleve en debat med ungdomspartierne på deres skole. Til debatterne deltager ungdomspolitikere fra alle politiske ungdomspartier. Debatterne bliver arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd.    
  • Der er i alt 20 mærkesager, som de unge kan vælge i mellem på skolevalg.dk. De fordeler sig over emner som uddannelse, straf og sundhed. 
 Kilde: Regeringen.dk

Hele valgaftenen bliver vist direkte på DR3 den 2. februar kl. 19.00-21.00. 

Læs også Skoleelever skal til stemmeurnerne: Lærer at tage stilling

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App