Vakuummad i samtlige af regionens kommuner

Samtlige 12 kommuner i TV ØSTs sendeområde sender vakuumpakket mad ud til ældre borgere, og trods kritik er det bedre end varm mad, lyder det fra køkkenchef.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mad i plasticpakker er langt fra et særsyn her i regionen. Samtlige 12 kommuner i TV ØSTs sendeområde deler vakuumpakket smørrebrød ud til de ældre borgere, der har bestilt det.

I Guldborgsund Kommune får de ældre mad, der kan holde sig i op til 18 dage, og det er under al kritik, mener Vibeke Nielsen, der i TV ØST torsdag fortalte, at de netop har droppet ordningen med mad fra Fælleskøkkenet i Guldborgsund Kommune til hendes 89-årige svigermor i Nykøning Falster af samme grund.

Varm mad mister vitaminer

Den vakuumpakkede mad har hele ugen mødt kritik i hele landet, men alternativet er muligvis værre. I hvert fald siger Kirsten Skovsby, der er køkkenchef ved Fælleskøkkenet i Sakskøbing, at løsningen er bedre end at servere varm mad og bringe ud.

- Hvis vi laver varm mad klokken 10.30, og den kommer ud til borgeren klokken 12.30, så vil den have mistet 40 procent af sit c-vitamindhold. Den store synder er ilten, så ved at holde den ude, bevarer maden sine vitaminer. Jeg tror, folk er blevet meget forskrækkede, men den mad, vi serverer, bliver bevaret på en måde, så den er frisk og god, siger hun.

Datoer overskredet

For Vibeke Nielsen er det ikke bare indpakningen, der har fået hende til at gøre opmærksom på maden. Hun har også oplevet at finde vakuumpakkede måltider i sin svigermors køleskab, som havde overskredet sidste salgsdato. Hun så gerne, at der også kom en produktionsdato på maden, så borgerne kan se, hvornår det er lavet, men det kan maskinen, som bliver brugt i Fælleskøkkenet ikke, fortæller Kirsten Skovsby.

89-årige Bodil Nielsen svigerdatter giver dog ikke meget for forklaringerne, og de har derfor afmeldt ordningen og køber nu mad til svigermoren, så hjemmehjælpen kan smøre det til hende hver dag.

TV2 har lavet et kort over de kommuner, som leverer vakuumpakket mad ud til ældre borgere. Kortet viser, at samtlige kommuner på nær 3 i TVØSTs sendeområde, leverer vakuumpakket mad til de ældre. De sidste 3 har TV ØST ringet, og også her får de ældre borgere vakuumpakket mad. Du kan se TV2's kort her.

Se torsdagens indslag om Bodil Nielsen og Vibeke Nielsen: