Vækstpulje bremser byggeriet

Ledigheden blandt ufaglærte er eksploderet. Forsinket vækstpulje presser ledigheden op, lyder kritik fra tidligere overvismand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere af regeringens vækstpakker risikerer at gøre mere skade end gavn på den kriseramte danske økonomi. Sådan lyder den opsigtsvækkende kritik fra tidligere overvismand Torben M. Andersen, efter at byggeriets ledighed er tordnet i vejret i april. Nye tal viser, at ledigheden blandt 3Fs medlemmer er steget med 4.000 på blot én måned, skriver Berlingske Tidende.

Skurken udpeges til at være regeringens renoveringspulje, som har fået danskerne til at udskyde deres byggeprojekter og forsinke byggeriets sæsonstart.

- Det viser, hvor svært det er at time vækstpakker rigtigt. I værste fald kan det ende med, at renoveringspuljen ikke får påvirket gennemsnitsaktiviteten i byggeriet særlig meget, men bare medfører større og destabiliserende udsving, som blot gør ondt værre,  siger Torben M. Andersen, professor på Århus Universitet.

Han bakker op om drypvise vækstpakker, men mener, at regeringen burde koncentrere sig om fremrykning af offentlige investeringer og skattelettelser til de lavestlønnede.

- Hvis man alene ønsker at modvirke de dårlige konjunkturer, så er regeringens vækstpakker ikke skruet sammen på en måde, der er helt i top, siger han.

Ifølge helt nye tal fra 3F er der kommet 1.000 flere arbejdsløse alene i byggeriet i april. De ufaglærtes forbund har oplevet den største stigning i ledigheden nogensinde, og 3Fs ledighed er normalt et forvarsel om udviklingen på hele jobmarkedet.

- Det ser generelt sort ud, og i byggeriet er renoveringspuljen er kommet alt for sent. Den har fået folk til at holde igen med deres projekter, så den normale sæsonstigning i byggebeskæftigelsen fuldstændig er udeblevet, siger forbundsformand Poul Erik Skov Christensen.

Hans kritik bakkes op af arbejdsgiverne i Dansk Byggeri. Direktør Lars Storr-Hansen oplever, at det går »forfærdeligt langsomt« med at få givet tilsagn om penge fra renoveringspuljen. Derfor venter mange virksomheder fortsat på at komme i gang med forårets byggeopgaver. Venstres politiske ordfører afviser kritikken.

- Selvfølgelig har renoveringspuljen den svaghed, at ansøgningerne lige skal godkendes. Men for hver krone, der bevilges i puljen, vil der blive sat aktiviteter i gang for otte kroner. Jeg har mødt mange håndværkere, som oplever, at den er med til at skubbe aktivitet i gang, også selvom folk hverken har fået tilsagn eller afslag endnu, siger Peter Christensen (V).

/ritzau/