Vækstpakke kan give fyringer hos os

Masser af fyresedler i provinsen kan være resultatet af den vækstpakke, som regeringen og Venstre er blevet enige om. Beredskabscenteret i Næstved er i fare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En skuffe fuld af fyresedler.

Sådan frygter flere folketingspolitikere og fagforeninger, at virkeligheden vil se ud på kommunale brandstationer og statslige beredskabscentre, hvis den politiske skitse til Vækstpakke 2014 bliver til virkelighed. Det skriver Avisen.dk.

I skitsen, som regeringen og Venstre blev enige om forrige uge, skriver partierne, at der skal spares 200 millioner kroner årligt ved fuld indfasning. Og det kan kun betyde fyringer og nedlæggelse af statslige arbejdspladser i provinsen, lyder det fagbevægelsen og oppositionen.

- Fedtet er skåret væk. Der er ikke mere at skære i. Besparelser i den her størrelsesorden kan ikke realiseres uden fyringer, siger konservative Tom Behnke, der er næstformand for Retsudvalget til Avisen.dk.

Fagforeningen FOA, der repræsenterer de kommunalt ansatte brandmænd, kalder den politiske skitse "noget møg".

- I forhold til borgernes sikkerhed vil vi kraftigt anbefale, at det ikke er de operative, men de administrative, der skal fyres. Alt andet vil være uansvarligt. Det er de operative, der redder liv og hjælper borgerne, siger sektorformand Reiner Burgwald til Avisen.dk.

Det forventes, at Vækstpakke 2014 vedtages af et flertal i Folketinget i efteråret.

Usikkerhed i Næstved

Statens beredskab eller Beredskabsstyrelsen har seks centre. De ligger i henholdsvis Thisted, Herning, Haderslev, Hedehusene, Næstved og Allinge. På centret i Næstved, der sørger for sikkerheden på blandt andet Storebæltsbroen, frygter de ansatte at blive ramt af sparekniven.

- Stemningen er trykket. Folk frygter for deres job. Vi ved ikke, hvad der er op og ned, siger Ole Madsen, der er seniorinstruktør på stedet til Avisen.dk.

Karsten Nonbo, der er formand for Forsvarsudvalget og bosiddende i Næstved, mener, at Christiansborg skal holde hånden over statslige arbejdspladser i provinsen herunder centret på Sydsjælland.

- Pengene må findes andre steder. Efter min mening skal man forsøge at bevare det, der ligger længst fra København, siger Venstre-manden, hvis parti altså står bag de planlagte besparelser til Avisen.dk.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) vil ikke medvirke i et interview om de varslede effektiviseringer, men Avisen.dk har modtaget en skriftlig kommentar.

- Det er vigtigt, at Danmark har et godt redningsberedskab, det skal vi også have i fremtiden. Regeringen og Venstre har med skitsen til vækstaftalen sat rammerne for den fremadrettede udvikling af både det statslige og kommunale redningsberedskab, skriver ministeren til Avisen.dk.

Avisen.dk ville gerne have spurgt ministeren om, hvor mange fyringer han mener, vil være realistisk uden at forringe det danske beredskab. Det har ikke været muligt.