Våben var forsvundet – men størstedelen er nu fundet igen

Det er med stor sandsynlighed lykkedes Hjemmeværnet at finde 15 ud af 16 forsvundne våben igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er med stor sandsynlighed lykkedes Hjemmeværnet at lokalisere størstedelen af de våben, som de ellers tidligere torsdag fortalte var forsvundet.

Det fortæller chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, til TV ØST torsdag aften.

quote Der er formentlig sket det, at i forbindelse med administration af de her våben i vores computersystem, så er der sket nogle fejl

Jens Garly, generalmajor, chef for Hjemmeværnet

- Der er heldigvis en glædelig udvikling, idet det ser ud til, at vi med meget stor sandsynlighed har fundet 15 ud af de 16 våben, som vi ikke har kunnet redegøre for, siger han.

- Da vi fandt ud af, at vi ikke kunne redegøre for de 16 våben, satte vi en lang række tiltag i gang for at eftersøge de dem. Vi kontrollerede registreringer og andre ting i vores it-system. Det har betydet, at vi har lokaliseret størstedelen af de forsvundne våben.

Tidligere torsdag fortalte Hjemmeværnet i en pressemeddelelse, at de ikke kunne redegøre for otte geværer, syv pistoler, et maskingevær, et bundstykke til endnu et maskingevær samt 50.000 stykker ammunition til håndvåben. Våbnene var forsvundet fra hjemmeværnsdistriktet på Sydsjælland og Lolland-Falster.

Leder fortsat efter resten

Tilbage mangler Hjemmeværnet at lokalisere maskingeværet, bundstykket samt de mange tusinde stykke ammunition.

Hvordan kan våben bare forsvinde på den måde?

- Våben forsvinder ikke sådan bare. Der er formentlig sket det, at i forbindelse med administration af de her våben i vores computersystem, så er der sket nogle fejl. Det er i hvert fald det, vi tror, der er sket lige nu. I hvert fald i forhold til de 15 våben, som vi har fundet, siger Jens Garly.

- Vi leder ufortrødent videre. Vi skal have fundet ud af, hvad der er sket med det sidste maskingevær og bundstykket, som vi mangler at redegøre for nu. Og så skal vi selvfølgelig også have styr på, hvad der er sket med de cirka 50.000 stykker ammunition.

quote Vi skal have fundet ud af, hvad der er sket med det sidste maskingevær og bundstykket, som vi mangler at redegøre for nu

Jens Garly, generalmajor, chef for Hjemmeværnet

Kan fortsat ikke udelukke kriminel handling

Hjemmeværnet fortalte tidligere, at de har anmeldt sagen til politiet, fordi de ikke kunne udelukke, at der lå en kriminel handling bag de forsvundne våben. De har også anmodet Forsvarsministeriets Auditørkorps om at gå ind i sagen.

Kan I stadig ikke udelukke, at der er tale om en kriminel handling?

- Nej, men det er normal procedure, når vi taler om de her sager, at vi skal inddrage Forsvarsministeriets Auditørkorps. Og efter samråd med dem har vi anmeldt sagen til politiet, sådan at hvis der skulle vise sig at være et kriminelt spor her, så kunne det blive forfulgt fra starten af, siger Jens Garly.

Det blev opdaget, at de omtalte våben ikke kunne redegøres for, fordi politiet kom med en forespørgsel på et våben. I den forbindelse fandt Hjemmeværnet ud af, at opgørelsen i it-systemet og i det pågældende depot ikke stemte overens. Det skriver Ritzau.