¨

Utænkeligt med atomaffald i Danmark

Foto: TV ØST

Eksperter dumper dansk plan for atomaffald. Det er utænkeligt, at det kan lykkes Danmark at lave et slutdepot for atomaffald, lyder kritikken.

Mens regeringen er i gang med at indsnævre feltet af mulige placeringer - hvoraf Lolland er den ene - for et slutdepot for såkaldt langlivet atomaffald fra seks til to-tre lokaliteter, sår flere udenlandske eksperter nu dyb tvivl om, hvorvidt planen er realistisk. Det skriver Information.


- Det er utænkeligt. Når ikke ét eneste land i verden har lavet et slutdepot til den type affald, så er det utænkeligt, at Danmark kan gøre det, siger Johan Swahn, der har forsket i opbevaring af atomaffald, til Information.


Danmark har i 10 år forgæves forsøgt at afsætte 233 kilo langlivet atomaffald, der først er uskadeligt om 250.000 år, til udlandet.


Men på en offentlig høring 22. oktober sagde sundhedsminister Astrid Krag (SF), at det er "urealistisk" at eksportere atomaffaldet, og at Danmark derfor selv skal lave et slutdepot for atomaffaldet.


Ingen andre lande kan


Men heller ikke Erling Stranden, der er ph.d. i helsefysik og har ledet det udvalg, der har stået for håndteringen af det norske atomaffald, vurderer den plan som realistisk.


- Når ingen lande i verden har kunnet etablere et sikkert slutdepot for det langlivede affald, hvorfor skulle i atomsammenhæng små lande (som Danmark, red.) så pludselig være i front, spørger Erling Stranden.


Kritikken får dog ikke Dansk Dekommissionering, der har det praktiske ansvar for det danske atomaffald, til at tvivle på, om Danmarks planer for et slutdepot for atomaffald er forsvarlige.


- Jeg henholder mig til den sikkerhedsanalyse, vi har fået lavet. Den viser, at det er en mulighed, siger direktør Ole Kastbjerg Nielsen.


Enhedslisten vil tage sagen op igen


På baggrund af de udenlandske eksperters vurdering foreslår Enhedslisten, at man tager håndteringen af atomaffaldet op til fornyet overvejelse.


- Vi må finde den løsning, der giver fremtidige generationer de bedste muligheder for at håndtere affaldet. Og der tror jeg, at en midlertidig deponering vil være den bedste løsning på nuværende tidspunkt, siger partiets miljøordfører, Per Clausen.


Også eksperterne anbefaler, at Danmark vælger en midlertidig løsning.


Sundhedsminister Astrid Krag ser dog ingen grund til at overveje sagen på ny.


/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App