¨

Urenheder får styrelse til at tilbagekalde medicin

I Nakskov er det ikke lykkedes at få flere behandlingstilbud. Foto: TV ØST

Blodtrykssænkende medicin med aktivstoffet valsartan bliver trukket tilbage, da der er urenheder i det.

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder blodtrykssænkende medicin med aktivstoffet valsartan. Der er fundet urenheder i medicinen, som er produceret i Kina. Urenhederne kan have været i medicinen i årevis.

Der er tale om medicin fra blandt andre den store kopimedicinproducent Orifarm.

- Der er fundet potentielt sundhedsskadelige urenheder i flere varianter af medicin med det aktive stof valsartan. Medicinen bruges til behandling af forhøjet blodtryk og hjertesvigt, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Konkret er der i de berørte lægemidler fundet urenheder, som potentielt kan være kræftfremkaldende ved længere tids brug

Lægemiddelstyrelsen

- Patienter, der er i behandling med de berørte lægemidler, skal derfor kontakte deres læge snarest muligt for at blive skiftet over på anden medicin.

Al salg af de berørte lægemidler er i øvrigt ved at blive stoppet fra de danske apoteker, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Skal hurtigst muligt skifte medicin

Patienter, der er i behandling med medicinen, skal hurtigst muligt skifte til anden medicin. At bruge medicinen kortvarigt bør dog ifølge Lægemiddelstyrelsen ikke være farligt

- Konkret er der i de berørte lægemidler fundet urenheder, som potentielt kan være kræftfremkaldende ved længere tids brug.

- På nuværende tidspunkt ser det ud til, at de urenheder, der er fundet, kan have været i lægemidlerne i de sidste fem år, skriver Lægemiddelstyrelsen.

En liste over lægemidlerne, som altså nu er trukket tilbage, viser, at de er solgt af selskaberne 2care4, Orifarm og Stada.

- Urenhederne er på nuværende tidspunkt kun set i produkter, der er fremstillet på den kinesiske virksomhed Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, Chuannan Site, Duqiao, Linhai, Kina, skriver Lægemiddelstyrelsen og afslutter:

- Lægemiddelstyrelsen er i øjeblikket ved at danne sig et overblik over situationen sammen med vores europæiske kolleger og vil løbende opdatere vores information om sagen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App