Ungepanel til minister: Mere hjælp til psykisk sårbare unge

Et ungepanel afleverede i dag ni råd til landets sundhedsminister om, hvordan den stigende mistrivsel blandt unge kan bekæmpes

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Noget tyder på, at det er en svær tid at være ung i.

I den seneste nationale sundhedsprofil fremgår det, at der i de seneste år har været en markant stigning i antallet af unge med psykiske problemer.

quote Jeg ville ikke ende på gaden.

Daniel Ken Togo Kristiansen, Formand for SIND UNGDOM

Det er især unge kvinder, som er psykisk belastede. Ifølge Sundhedsstyrelsen har 40,5 procent af alle unge kvinder mellem 16 og 24 år et højt stressniveau. Hos unge mænd er tallet noget lavere. Her er 12,9 procent af de 16-24-årige unge mænd rundt med dårligt mentalt helbred.

- Der er alt for mange børn og unge, der psykisk mistrives, og det er jo egentlig paradoksalt, for vi har aldrig været rigere som samfund. Heldigvis er der mange unge, der trives godt, men andelen af unge, der mistrives, er steget voldsomt gennem de seneste år, siger sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V).

Fælles for unge mænd og kvinder er, at tallene stiger år efter år.

Unge skal hjælpe minister

I foråret nedsatte landets sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), et panel bestående at 10 unge mellem 18 og 26 år, der enten selv har erfaringer med psykisk sygdom, mistrivsel eller er aktive debattører i ungdomskulturen.

De fik til opgave at udforme konkrete råd og forslag til, hvordan den kedelige kurve kan knækkes.

En af panelmedlemmerne er 25-årige Daniel Ken Togo Kristiansen fra Nykøbing Falster. Han har selv kæmpet med hashmisbrug og psykiske problemer på grund af en barsk opvækst i et socialt udsat hjem.

- Efter et år i misbruget gik det op for mig, at jeg skulle videre med mit liv. Jeg ville ikke ende på gaden.

 I dag er han grundlægger og formand for foreningen SIND UNGDOM Guldborgsund, der hjælper psykisk sårbare unge. 

Daniel Kristiansen er på grund af sin fortid og sit arbejde i SIND UNGDOM en del af det ungepanel, der siden foråret har udarbejdet 'Ni gode råd til ministeren'. Råd som i dag blev præsenteret på Christiansborg, og som sundhedsministeren tog glædeligt i mod

- Jeg synes, det er ni fantastisk gode råd. De har en dybde og bredde, der giver mig noget at arbejde videre med, siger Ellen Trane Nørby til TV ØST.

Læs rådene her

NI GODE RÅD TIL SUNDHEDSMINISTEREN