Unge fra Region Sjælland bagud på uddannelse

Der vil være længere mellem de unge fra regionen på uddannelserne i forhold til andre steder i landet. Bekymrende, mener uddannelses – og forskningsminister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er især de unge i yderkommunerne, der kommer til at halte bagefter, når det kommer til uddannelsesniveauet.

Markant færre unge fra Region Sjælland vil nemlig tage en videregående uddannelse i forhold til de unge nord for København eksempelvis.

Det viser nye tal fra den såkaldte Profilmodel 2012, der er en fremskrivning af uddannelsesniveauet for de kommende 25 år hos den ungdomsårgang, som afsluttede 9. klasse i 2012.

På landsplan vil årgangen nå regeringens målsætning om, at 60 procent skal gennemføre en videregående uddannelse. Men blandt de unge i for eksempel Odsherred, Stevns og Kalundborg Kommuner vil kun omkring halvdelen tage en videregående uddannelse.

Det er altså især yderkommunerne i Danmark, der halter bagefter, og det er bekymrende, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

-          Jeg er sikker på, at der er masser af talent alle steder i Danmark. Og det bekymrer mig, at vi åbenbart nogle steder spilder det talent. Kommer de unge fra et område, hvor der ikke er tradition for at uddanne sig, ender de alt for ofte selv uden en uddannelse. Det vil jeg kæmpe for at få ændret på. Alle unge skal vejledes og motiveres til at finde den rigtige vej i uddannelsessystemet.  Uddannelse skal ikke være forbeholdt børn fra bestemte steder. Alle skal have gode muligheder for at udnytte deres potentiale uanset baggrund og postnummer, siger Sofie Carsten Nielsen.

De nye tal viser også store forskelle på andelen af unge, der vil tage en kandidatuddannelse.

Regeringens mål er, at 25 procent skal fuldføre en kandidatuddannelse. I enkelte kommuner i Danmark vil mere end 50 procent tage en kandidatuddannelse, mens det for eksempel kun gælder 20 procent i Odsherred Kommune.