Unge er forgældede - og forkælede

Forældrene må på banen, lyder appellen fra RKI-direktør og forbrugerøkonom om unges gældsproblemer. Værst ser det ud i fire kommuner her i området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alt for mange unge er håbløst forgældede, allerede inden de træder ud i arbejdslivet. Adgangen til hurtige lån på nettet og mobiltelefonen er ved at skabe en ungdomsgeneration, der synker så dybt ned i den økonomiske sump, at det er svært at trække dem op igen.

Sådan lyder budskabet fra Frank Papsø, nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian, der står bag RKI-registret over dårlige betalere.

I 24 af landets 98 kommuner er mere end 10 procent af de unge mellem 18 og 30 år registreret som dårlige betalere, viser den hidtil mest omfattende kortlægning. Det skriver Politiken onsdag.

Rejser, lån og lejlighed

Værst ser det ud i Lolland, Guldborgsund, Kalundborg og Odsherred kommuner. Her fik mellem hver syvende og hver femte yngre borger RKI-stemplet i fjor.

Der er simpelthen for mange forgældede unge i alt for mange kommuner, mener Frank Papsø.

- Vi ser mange unge komme ud af gymnasiet og andre ungdomsuddannelser med betydelig gæld i rygsækken, siger Frank Papsø til Politiken.

- De har statslige uddannelseslån i form af SU'en, ofte også en kassekredit i banken, oven i et par kviklån og måske endda en lejlighed, som de selvfølgelig lejer af mor og far. Og så vil de gerne lige rejse Jorden rundt, og der er ingen, der rigtig stopper dem, siger han.

Forældre kigger den anden vej

Han ser en klar sammenhæng mellem unge, der er forgældede og forkælede. Derfor skal forældrene i langt højere grad på banen, italesætte de unges pengeforbrug og konfrontere dem, så snart der er tegn på problemer.

Ifølge RKI-direktøren slipper de unge af sted med at låne penge, hvor de kan, uanset prisen, og uden nogen synderlig involvering fra forældrene.

Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen er chokeret over RKI's tal og peger også på forældrenes ansvar.

- Spørger du mig, er der nok en tendens til, at forældrene kigger den anden vej. Sandheden er jo også, at mange unge har brug for at få at vide, at man ikke bare kan få alt det, man peger på, siger hun.

/ritzau/


Nyhedsoverblik