Uenighed i S om forbud mod mink

Socialdemokraternes gruppeformand i EU-Parlamentet, Dan Jørgensen vil - stik mod partilinjen i Danmark - forbyde minkavl. Forslaget kommer op til et tv-program om forholdene på danske minkfarme, hvor der er filmet flere steder her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Socialdemokraternes gruppeformand i EU-Parlamentet, Dan Jørgensen vil - stik mod partilinjen i Danmark - forbyde minkavl.

 

Der er socialdemokratisk uenighed om et forbud mod minkavl. De danske socialdemokrater i EU-Parlamentet vil med gruppeformand Dan Jørgensen i spidsen forbyde al minkavl, mens partilinjen i Folketinget hedder mere kontrol.

- Vi synes, at der skal skærpet tilsyn med minkavlerne, siger dyrevelfærdsordfører Bjarne Laustsen til DR Nyheder.

Han frygter, at produktionen med et dansk forbud vil flytte til lande, hvor minkene så vil få det langt dårligere. Dan Jørgensen er dog klar til et total forbud mod minkavl.

Flere lande har allerede indført forbud. Det gælder England og Østrig. Andre lande som Irland, Holland og Italien er på vej mod lovgivning, så nu er tiden inde, mener EU-Parlamentarikeren.

- Anerkendelsen af, at det ikke er dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt at avle mink, har spredt sig. Derfor regner jeg med at få opbakning til et totalforbud i hele EU, siger han.

Han kalder minkavl dyrplageri og henviser til, at Danmark allerede har besluttet at forbyde avl af ræve. Derfor håber han, at Danmark vil gå forrest i kampen for et fælles europæisk forbud mod minkavl.

Forslaget om et forbud kommer dagen før et program om forholdene på danske minkfarme bliver vist på TV2. Pelsdyrbranchen har forsøgt at stoppe programmet, men det har fogedretten afvist.

Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Marlene Harpsøe foretrækker også et skrappere tilsyn med minkavlerne frem for et forbud.

Minkavlerne omsætter hvert år for flere milliarder kroner i Danmark.

/ritzau/