Udvekslingsstudenter vil gerne til Danmark – men kun få vil være værtsfamilier

De kommer fra mange lande i verden og vil gerne prøve at gå et år i gymnasiet i Danmark. Men mange får nej, fordi der mangler værtsfamilier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pladserne er klar på gymnasierne. De udvekslingsstuderende står klar til at rejse til Danmark – men fordi der mangler værtsfamilier, risikerer mange at måtte blive hjemme.

Det fortæller foreningen AFS, der lige nu mangler værtsfamilier til 44 udvekslingsstudenter på mellem 15 og 18 år.

- Det er et tilbud om at lære et ungt menneske fra en anden del af verden at kende. Og målet er, at man skal prøve at gøre den unge til en del af familien i de 11 måneder, han eller hun er her, siger Lisbeth Møllerhøj, der er formand for AFS' afdeling på Lolland-Falster, til TV2 ØST.

Læs også
Holbæk reklamerer for folkeskolen i biografen – skaber debat på Facebook
Læs også
Holbæk reklamerer for folkeskolen i biografen – skaber debat på Facebook

Det er ulønnet at være værtsfamilie, og det er værtsfamilien, der skal give kost og logi til den udvekslingsstuderende. Den studerende står selv for at dække andre udgifter.

Det hele er en indsats, der ifølge foreningens formål skal være med til at skabe større forståelse mellem kulturer, og dermed også skabe fred.

- Det er nogle rigtig søde unge mennesker, der kommer, og det er også en chance for at få en oplevelse med nogle rigtig flinke unge mennesker, siger Lisbeth Møllerhøj.

quote Jeg har faktisk ikke nogen forklaring på, hvorfor det er så svært lige nu. Det kan være, at folk synes, at de har for travlt til at tage sig af endnu et medlem af familien.

Lisbeth Møllerhøj

Færre vil være værtsfamilier

Hvor der tidligere har været mange værtsfamilier, der ville tage sig af de unge, så er det nu tredje år i træk, at der mangler familier – og problemet har aldrig været så stort, som det er i år.

- Jeg har faktisk ikke nogen forklaring på, hvorfor det er så svært lige nu. Det kan være, at folk synes, at de har for travlt til at tage sig af endnu et medlem af familien. Det kan også være, at færre kender til os, og det arbejde vi gør, siger hun.

Læs også
Malawi ramt af voldsom naturkatastrofe – lokal skoleklasse vendte bussen for at hjælpe
Læs også
Malawi ramt af voldsom naturkatastrofe – lokal skoleklasse vendte bussen for at hjælpe

Normalt er der mellem 25 og 30 unge på udveksling i Region Sjælland, men på grund af problemerne med at finde værtsfamilier bliver tallet lavere i år.

- De fleste udvekslingsstuderende kommer på søndag, klar til at starte på gymnasiet i de kommende uger. Nogle er dog sat på pause, mens vi leder efter værtsfamilier. De kan nå at komme hertil frem til starten af september – men når vi det ikke inden da, så må vi desværre skuffe dem. Så kommer de desværre ikke af sted, siger Lisbeth Møllerhøj.

Hun oplyser, at det for nogen måske kunne være en mulighed at blive en såkaldt velkomstfamilie, hvor man siger ja til at tage imod den unge og have dem boende i en måned eller to indtil man finder en fast værtsfamilie til de unge.

Det behøver ikke at være børnefamilier, der er værtsfamilier. Og par uden børn, eller hvor børnene er flyttet hjemmefra samt enlige kan søge om at blive værtsfamilie.


Nyhedsoverblik