Udsigt til 6-dobbelt husleje

Har du et afdragsfrit lån, er det med at komme i gang med at afdrage, lyder rådet far eksperterne, der ellers spår, at folk ikke har råd til huslejen fremover.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Eksperter og banker slår alarm og opfordrer boligejere på Sjælland med afdragsfrie lån til at komme i gang med at afdrage på lånet, skriver Jyllands-Posten. Boligpriserne er nu faldet så meget i området, at ejerne i værste fald ikke har råd til at blive boende, fordi huslejen op mod 6-dobles, når de skal til at afdrage til næste år.

I dag betaler en boligejer med et F1-lån uden afdrag 688 kroner om måneden for et lån på 1 millioner kroner, men det stiger til 4.752 kroner, fordi der nu kun er 20 år tilbage af lånets løbetid.

- Det nytter ikke noget at stikke hovedet i busken som en struds og håbe, at det går. Dertil er udfordringerne for store specielt på Sjælland, siger Martin Lundholm, chefanalytiker i Spar Nord.

Afdrag før tid

Han vil derfor have boligejere med afdragsfrie lån til at begynde at afdrage - også selv om afdragsfriheden først udløber om nogle år. Problemet for de sjællandske boligejere er, at boligpriserne er faldet med gennemsnitligt 36 procent siden 2007. Og intet tyder på en vending.

70.000 boligejere løber til næste år tør for afdragsfrihed - 33 procent af dem har en gæld, som er større end den grænse på 80 procent, som lånet må udgøre af boligens aktuelle markedsværdi.

- Det er ingen udfordring for dansk økonomi eller for den finansielle sektor. Men for den enkelte kan det blive et voldsomt problem især i de områder, hvor priserne stadig løber baglæns. Her vil det i nogle tilfælde ende i en ulykkelig tvangsauktion, siger lektor Morten Skak, Syddansk Universitet.