¨

Udlændinge opgiver at tage arbejde i Danmark

Arkivfoto. Foto: TV ØST

Antallet af EU-borgere, der arbejder i Danmark, falder markant, og det ærgrer Dansk Arbejdsgiverforening.

Antallet af EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, er raslet ned med 65 procent på blot 15 måneder.

Det skriver Finans.

Det er meget, meget bekymrende

Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Fra et kvartalsniveau på cirka 14.500 nytilkomne sidste sommer er antallet nu under 5.000, og andelen af EU-borgere i nyskabte job i Danmark udgør i dag 11 pct. mod 87 procent i 2013. Især polakkerne bliver væk, viser en opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings adm. direktør, Jacob Holbraad, lyser advarselslamperne.

- Det er meget, meget bekymrende, at strømmen af europæisk arbejdskraft til Danmark fra Polen og Østeuropa er gået fra en stærk rivende flod til en lille stille bæk. Hvis kilden fra Østeuropa tørrer ud, kan vi hurtigt komme til at mangle kvalificerede folk, siger han til Finans.

Overvismand: Kan få konsekvenser på flere planer

De økonomiske vismænd har flere gange haft fokus på den udenlandske arbejdskraft, og ifølge overvismand Michael Svarer kan nedgangen få konsekvenser på flere planer.

- Det er en forudsætning for det positive syn, vi har på dansk økonomi, at den erhvervsrettede indvandring fortsætter, siger han til Finans.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er også bekymret, mens LO-formand Lizette Risgaard anerkender, at færre udlændinge tager job i Danmark, men kalder DA's budskab for misvisende.

- Der er altså flere end 100.000 arbejdsløse, som står til rådighed for arbejdsmarkedet, så hvorfor kalde på udenlandsk arbejdskraft, før arbejdsgiverne har hyret dem? siger hun til Finans.

EU-borgere dropper det danske arbejdsmarked

EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, er raslet ned med 65 procent på kun 15 måneder.
     
En opgørelse fra Danmarks Arbejdsgiverforening (DA) viser, at det er blevet sværere og sværere for danske arbejdsgivere at besætte stillinger. Det skyldes især, at udlændinge i stor grad dropper Danmark, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.
     
Andelen af EU-borgere i nyskabte job i Danmark udgør i dag 11 procent mod 87 procent i 2013, viser opgørelsen. Her kan du se, hvordan udviklingen i antallet af EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde, er faldet. EU-borgere, der kommer til Danmark for at arbejde:
  • Første kvartal 2016: 13.571 personer.
  • Andet kvartal 2016: 14.460 personer.
  • Tredje kvartal 2016: 12.413 personer.
  • Fjerde kvartal 2016: 10.629 personer.
  • Første kvartal 2017: 8585 personer.
  • Andet kvartal 2017: 6315 personer.
  • Tredje kvartal 2017: 4955 personer.

Kilde: Finans 
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App