Udkantskommuner står sammen på Folkemødet

11 danske yderkommuner er gået sammen med Landdistrikternes Fællesråd til Folkemødet på Bornholm. De vil sætte fokus på bl.a. vækst og arbejdspladser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Debatten kommer i fokus, når Folkemødet på Bornholm starter på torsdag.

I år dukker der et nyt fællesskab op. Her skal 11 land- og yderkommuner, sammen med Landdistrikternes Fællesråd, sætte fokus på udvikling i landdistrikterne. De er gået sammen om et fælles telt - Landdistrikternes Fællesskab.

Her kan man i løbet af ugen høre forskellige debatter om udflytning af statslige arbejdspladser, udvikling og vækst. Der vil også være et borgmestertopmøde og en debat, hvor erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil deltage.

- Vi lægger ikke skjul på, at vi prioriterer Folkemødet højt. Det er en unik platform for at sætte fokus på landdistrikterne og samtidig debattere med folketingspolitikere, borgmestre, organisationsfolk og ikke mindst den danske befolkning, siger Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse.  

Stærkere sammen

To af de kommuner man kan møde i teltet er Lolland og Odsherred Kommune. Og for Lolland Kommune er der én overskyggende grund til, at de er med.

- Vi har bare større vægt, når vi er sammen med dem, der har samme dagsorden, end hvis havde et lille telt i hjørnet. Vi har jo alle de samme muligheder og udfordringer, siger Michael Christoffersen, der er chefkonsulent i Udvikling og Erhverv i Lolland Kommune, til TV ØST.

Og netop det at være fælles og samle kræfterne er også én af årsagerne til, at Odsherred Kommune er gået med i samarbejdet.

- Vi havde sidste år vores eget telt. Det er en stor mundfuld, at skulle lave sine egne arrangementer hele tiden. Landdistrikternes Fællesråd spurgte så, om vi ville være med, og det var jo en oplagt mulighed, siger Vagn Yytte Larsen (S), der er formand for lokaldemokratiudvalget og medlem af byrådet i Odsherred, og tilføjer:

- Det handler ikke om at sige, vi har det dårligt - tværtimod. Det handler om at sige, hvor gode vi er, siger Vagn Ytte Larsen.

Vækst på landet

En central del af fællesskabet handler om de emner, der skal debatteres, og her lægger Lolland Kommune især vægt på urbanisering, og hvordan der bliver skabt vækst i landdistrikterne.

- Det er spørgsmål om at adressere de emner, hvor man har udfordringer, og så er det er spørgsmål om at styrke der, hvor man er stærk, og hos os er det for eksempel landbrug og fødevarer, siger Michael Christoffersen.

Odsherred Kommune lægger især vægt på deres Landsby Makeover og holder blandt andet workshop i løbet af ugen. Erfaringerne vil de så tage med hjem og lære af dem.

- Nu tager vi derover og samler viden. Så mødes vi bagefter, og så prøver vi de ting, vi har lært i praksis til en ny Landsby Makeover i foråret 2017, siger Vagn Ytte Larsen (S).

Også Michael Christofferen regner med, at Lolland Kommune,  i sidste ende, vil få meget ud af Folkemødet.

- Det handler om at komme hjem med inspiration, og så handler det om at være med til at sætte dagsordenen, siger Michael Christoffersen.

Folkemødet begynder den 16. juni og varer til den 19. juni.

 

Disse kommuner er med:

Kommuner der deltager fra vores område:
Guldborgsund
Holbæk
Lolland
Odsherred
Slagelse
Vordingborg

Andre kommuner der deltager:
Hedensted
Langeland
Nordfyns
Samsø 
Sønderborg

 

 


Nyhedsoverblik