Udkantsdanmark straffes af lånestop

Selvom de faldende huspriser lokker flere huskøbere til yderområderne, så lukker realkreditinstitutterne kassen i for dem, der vil købe et billigt hus i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Realkreditinstitutterne nægter som hovedregel af godkende lån til huse med en pris på 500.000 kroner eller mindre - og den slags bliver der flere og flere af  - især i de ydre områder af landet.

Grænsen for, hvad realkreditten vil finansiere, er ikke blevet reguleret i takt med, at boligpriserne er faldet, og derfor bliver flere og flere boliger næsten umulige at sælge.

Omkring 2000 boliger er lige nu til salg for under en halv million kroner, og mere end hver fjerde ligger i vores region. Især Sydsjælland og øerne er hårdt ramt.

- Jeg vil faktisk sige, at man er på vej til at genindføre stavnsbåndet på Lolland igen, for med denne her udmelding bliver det meget svært at flytte, siger borgmester i Lolland Kommune, Stig Vestergaard (A) til TV2 Øst.

Han mener, at det er de færreste af kommunens billige ejendomme, der er en decideret dårlig investering. EDC-ejendomsmælger i Maribo, Klaus Andersen, er enig:

- Der er behov for en revurdering af den opfattelse, at det er kategorisk farligt at låne penge ud til ejendomme under 500.000 kroner. For den prisklasse er bare en større og større del af det danske boligmarkede, siger han.

Hos Realkreditforeningen understreger de, at der ikke er tale om en fast grænse ved 500.000. Men de fastholder samtidigt, at de ikke er villige til at investere i de billige ejendomme:

- Risikoen for at belåne ejendomme på 4-500.000 kroner er for stor. Det kan vi erfaringsmæssigt se på vores tab, siger direktør i Realkreditforeningen, Karsten Beltoft.


Nyhedsoverblik