Udkanten bliver til de gamles Danmark

Danskerne lever længere og længere, og andelen af ældre over 80 år vil i de kommende år stige markant i samtlige kommuner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver flere ælder i de danske ydrekanter, mens de unge klumper sig sammen i de store byer,

Danskerne lever nemlig længere og længere, og andelen af ældre over 80 år vil i de kommende år stige markant i samtlige kommuner. 

Det viser beregninger, som Jyllands-Posten har lavet på baggrund af befolkningsfremskrivninger fra Danmarks Statistik. De dokumenterer klart, at aldersforskellen mellem befolkningen i storbyerne og udkantsområderne øges markant i de kommende år:

quote Udkantsdanmark bliver i høj grad til det ældre Danmark, og det er en selvforstærkende udvikling

Høgni Hansen, lektor i økonomisk geografi på Københavns Universitet

De unge klumper sig i stigende grad sammen i storbyerne for at søge mod uddannelsesinstitutioner, job og kulturaktiviteter, mens de ældre bliver tilbage i landkommunerne og måske får selskab af andre pensionister, som flytter dertil fra byerne for at bo fast i deres sommerhuse. 

plejehjem_121027_maut.jpg
Læs også
DF vil tvinge kommuner til at bruge flere penge på ældre
plejehjem_121027_maut.jpg
Læs også
DF vil tvinge kommuner til at bruge flere penge på ældre

- Udkantsdanmark bliver i høj grad til det ældre Danmark, og det er en selvforstærkende udvikling. Hvis en kommune har en stor andel af ældre borgere, som generelt lever længere og længere, må kommunen selvfølgelig sørge for, at der er kultur- og aktivitetstilbud, hjemmepleje og plejeboliger til dem, siger Høgni Hansen, lektor i økonomisk geografi på Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Brug for skoler og ungdomsklubber

Men de servicetilbud tiltrækker ikke de yngre, som har mere brug for skoler, ungdomsklubber og daginstitutioner, tilføjer han.

Høgni Hansen er ikke i tvivl om, at kommuner med en stærkt aldrende befolkning vil blive udfordret på økonomien pga. faldende skatteindtægter og stigende pleje- og sundhedsudgifter. 

070910aj_hjemmepleje_vikar_rengoring.jpg
Læs også
Kommunale besparelser udhuler midler til ældrepleje
070910aj_hjemmepleje_vikar_rengoring.jpg
Læs også
Kommunale besparelser udhuler midler til ældrepleje

Samtidig forudser han en form for fremmedgørelse mellem befolkningsgrupperne, når den geografiske afstand mellem unge og ældre øges.

Forsker: Vanskeligt at skabe en sammenhængskraft for landet som helhed

Samme udfordring ser Kurt Houlberg, kommunalforsker og programchef hos analyseinstituttet Kora.

- Når de unge groft sagt bor i storbyerne og de ældre i udkantsområderne, kan det meget vel give anledning til, at forskellige livsmønstre, prioriteringer og værdier trives og udvikles i de forskellige dele af landet. Det gør det vanskeligere at skabe en sammenhængskraft for landet som helhed, siger Kurt Houlberg til Jyllands-Posten.


Nyhedsoverblik