Udflytning af 3900 arbejdspladser kan koste milliard

En opgørelse fra Finansministeriet viser, at det vil koste en milliard at flytte statslige arbejdspladser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan blive langt dyrere at flytte statslige arbejdspladser til provinsbyer som Holbæk, Slagelse, Korsør, Ringsted og Næstved, end regeringen har kalkuleret med.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Finansministeriet, skriver Politiken. I alt knap en milliard kroner vil engangsudgifterne i forbindelse med udflytningen af de 3900 statslige arbejdspladser fra 2015 til 2021 løbe op i, vurderer ministeriet.

Størstedelen skal ifølge Politikens oplysninger betales i 2016 og 2017. Regeringen har kun afsat 400 millioner kroner til udflytningen i år.

Det er ikke første gang, der bliver rejst tvivl om regeringens beregninger. Erfaringer fra tidligere udflytninger i Danmark og Norge viser nemlig, at omkostningerne kan variere mellem 0,5 millioner danske kroner, og 1,4 millioner norske kroner per arbejdsplads.

Det har embedsmænd fra Moderniseringsstyrelsen tidligere skrevet i et internt notat. 1,4 millioner norske kroner svarer til omkring 1,1 millioner danske kroner.

Arbejdspladser fordeles på 38 byer

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen har tidligere overfor Ritzau understreget, at de 400 millioner er det beløb, regeringen har afsat for 2016, ikke et endeligt estimat over de samlede omkostninger.

Arbejdspladserne skal fordeles på 38 byer i 25 kommuner. Udflytningen rulles gradvist ud fra februar frem til andet halvår af 2017. Ritzau fik tidligere på ugen delvis aktindsigt i korrespondancen mellem de berørte ministerier og Finansministeriet.

Det viste blandt andet, at Børnerådet og Rådet for Socialt Udsatte tilsammen forventer at bruge en million ekstra på transport fra provinsen til København. Det kan betyde nedskæring i bemandingen.

Flere styrelser vurderer, at det vil være umuligt at holde det faglige niveau, og at meget få medarbejdere vil flytte med til provinsen.

Enhedslisten vil have svar

Regeringen har sat 400 millioner kroner af til udflytningen i 2016, men der er sat spørgsmålstegn ved, om det er nok. Henning Hyllested, der er Enhedslistens landdistriktsordfører, tvivler på, om beløbet er nok, og han forventer svar fra Claus Hjort Frederiksen.

- Finansministeren har siden 7. januar haft kendskab til ministeriernes vurdering af udgifterne ved at udflytte arbejdspladser. Det er helt uacceptabelt, at Claus Hjort Frederiksen ikke allerede har lagt tallene frem.

- Jeg forventer, tallene kommer på bordet på samrådet, da ministeren jo ikke kan forholde Folketinget oplysningerne, siger Hyllested i en skriftlig kommentar.

- I Enhedslisten er vi bekymrede for medlemmerne af de faglige organisationer, som rammes af udflytningerne.

/ritzau/

Sådan fordeler de statslige arbejdspladser sig i TV ØSTs sendeområde:

  • 119 arbejdspladser til Holbæk
  • 190 arbejdspladser til Korsør
  • 121 arbejdspladser til Slagelse
  • 13 arbejdspladser til Sorø
  • 281 arbejdspladser til Ringsted
  • 395 arbejdspladser til Næstved
  • 26 arbejdspladser til Nykøbing Falster

Kilde: Finansministeriet