Udenlandske arbejdere valfarter til sjællandske byggepladser: - Jeg tjener ti gange så meget som i Polen

På de sjællandske byggepladser kommer der flere og flere østeuropæere. En af dem er Krzysztof Cwynar, som har arbejdet for Holbøll A/S siden 2012.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg vågner omkring klokken 04.30-05.00 hver morgen, laver min kaffe og kører på arbejde og er der til om aftenen.

Sådan ser en typisk hverdag ud det for den dansktalende polak Krzysztof Cwynar, der arbejder ved entreprenørfirmaet Holbøll A/S i Næstved, som har flere østeuropæere ansat.

quote Alt er bedre her. Lønnen er bedre, vejene er bedre, huslejen er bedre

Krzysztof Cwynar, ansat ved entreprenørfirmaet Holbøll A/S

- Jeg tjener ti gange så meget her, som i Polen. Alt er bedre her. Lønnen er bedre, vejene er bedre, huslejen er bedre, siger Krzysztof Cwynar.

Han er en af de mange udlændinge, der arbejder på de sjællandske byggepladser. Tal fra Dansk Byggeri viser, at der på landsplan har været en fordobling af udenlandske medarbejdere siden 2011, og især de seneste år er det gået stærkt.

I 2011 var der 678 fuldtidsbeskæftigede udenlandske medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen på Sjælland, hvor det samme antal i 2017 er 1732. På Sjælland er antallet af udenlandske medarbejdere altså mere end fordoblet.

- Det bedste i Danmark er, at man har fri i weekenden

Krzysztof Cwynar kom til Danmark, fordi han arbejdede for et stort polsk entrenørfirma, som skulle lave beton- og jernarbejde i København.

Her mødte Krzysztof Cwynar direktøren for Holbøll A/S, som havde lejet firmaet til at lave betonarbejde. Krzysztof Cwynar fortalte direktøren, at han gerne ville arbejde fast for ham i Danmark, og så fik han en kontrakt. 

quote Min datter er meget dansk, når jeg henter hende i børnehaven, snakker hun kun til mig på dansk

Krizysztof Cwynar, ansat ved entreprenørfirmaet Holbøll A/S

- Lønnen er bedre, og menneskerne er bedre. Der er ingen stress, siger Krizysztof Cwynar. 

I dag arbejder Krizysztof Cwynar for Holbøll A/S , der udfører arbejde inden for jord, beton, kloak og belægning forskellige steder på Sjælland. Han arbejder som fast maskinchauffør fra tidligt morgen til aften. Men han synes ikke, han arbejder for meget.

- Nogle gange arbejder jeg over, for vi kan tjene lidt mere, når vi arbejder over. Men den bedste ting i Danmark er jo, at man holder fri i weekenden. I polen arbejdede vi hele tiden. Her holder vi weekend, siger Krizysztof Cwynar.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser det ud i maskinrummet hos Krizysztof Cwynar.
Sådan ser det ud i maskinrummet hos Krizysztof Cwynar.

En byggeplads på Sjælland, er ikke helt det samme, som en byggeplads i Polen ifølge den polske arbejder Krizysztof Cwynar.

- Før da jeg arbejdede for polsk firma, var det meget anderledes. Der er mange ting, vi laver med hænderne, men her i Danmark er der kun maskiner. Jeg er ikke bange for at arbejde med hænderne. Nogle gange, når vi ikke har så mange maskiner, bruger jeg bare hænderne. 

Flere slår sig ned på Sjælland og Lolland-Falster

Antallet af udenlandske bygge- og anlægsarbejdere, der slår sig ned på Sjælland og Lolland-Falster er steget. 

Antallet af udenlandske medarbejdere med bopæl på Sjælland og Lolland-Falster er mere end fordoblet siden 2012, viser tal fra Dansk Byggeri. I 2017 var der 861 udenlandske medarbejdere bosat på Sjælland og Lolland-Falster, hvor der i 2012 kun var 314. 

Krizysztof Cwynar har også taget sin kone og sin fem-årige datter med til Danmark, og sammen bor de nu otte kilometer uden for Næstved. 

quote Når jeg er syg i Polen, skal jeg vente fem-ti måneder, inden jeg kommer på sygehuset. Her ringer jeg bare til min læge og kan køre derop samme dag

Krzysztof Cwynar, ansat ved entreprenørfirmaet Holbøll A/S

- Jeg har taget dem med herop for, at vi kan få et bedre liv. Hvis jeg arbejder i Polen, får jeg ingen penge, siger Krzysztof Cwynar.

Krzysztof Cwynar forklarer, der er stor forskel på den måde, man lever på i Polen, og hvordan det fungerer i Danmark.

- Når jeg er syg i Polen, skal jeg vente fem-ti måneder, inden jeg kommer på sygehuset. Her ringer jeg bare til min læge og kan køre derop samme dag, siger Krzysztof Cwynar.

Hans kone arbejder som svampeplukker for en lokal svampefabrik, imens hans fem-årige datter går i børnehave.

- Min datter er meget dansk, når jeg henter hende i børnehaven, snakker hun kun til mig på dansk. Jeg synes, det er flot. Vi er i Danmark, så vi har købt dansk bil med danske plader. Vi vil gerne arbejde, så min kone arbejder også. 

Bor i et sommerhus på 35 kvadratmeter

Direktøren for Holbøll A/S har stillet et gratis sommerhus til rådighed for Krzysztof Cwynar og hans familie. Her bor der også andre polakker og tyskere i en lille skurvogn.

- Det eneste vi savner er et større hus. Vi bor i et lille somerhus på 35 kvadratmeter, hvor der ikke er nok plads. Så når min datter næste år skal starte i skole, kigger vi efter et gammelt hus, som vi selv kan sætte i stand, siger Krzysztof Cwynar.

- Jeg er glad. Og jeg er glad for min chef, fordi vi fik det her hus gratis. Den er god til at starte med. Nu tjener både min kone og jeg penge. Vi vil gerne købe hus i Næstved og have et normalt liv ligesom alle andre, siger han.

Han håber, familien finder et hus, bliver i Danmark og tjener penge, og at hans datter vokser op og får et godt liv her i Danmark.

- Jeg vil gerne have, min datter vokser op i Danmark. Det er et meget bedre land at arbejde og at leve i. Vi skal ikke tænke på, husleje, løn, og ventetider på sygehuse, siger Krzysztof Cwynar.