Uden førstehjælp var Aase blevet enke: Nu kan hun blive årets førstehjælper

Aase Bach fra Næstved og Uffe Sørensen fra Hørve er nomineret til Årets Førstehjælper.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er et spørgsmål om sekunder og minutter, når folk får hjertestop.

Derfor var det heldigt, at 58-årige Aase Bach fra Næstved havde aftalt med hendes 62-årige mand Flemming Bach at køre ham til stadion søndag den 10. september 2017.

-  Da jeg kørte op til vores hus, stod han og vinkede fra terrassen, så jeg blev og ventede i bilen. Da han ikke kom ud, gik jeg ind huset, og så lå han livløs på gulvet. Var jeg kommet hjem ti minutter senere, havde han ikke været i live den dag i dag, fortæller Aase Bach.

quote Var jeg kommet hjem ti minutter senere, havde han ikke været i live den dag i dag

Aase Bach, Næstved

Hun tilkaldte hjælp og begyndte at yde livreddende førstehjælp på sin mand, der var faldet om med hjertestop. Der blev tilkaldt en lægehelikopter til deres hjem i Næstved, som kort efter lettede med Flemming Bach, mens Aase Bach stod tilbage.

Men Aases førstehjælp og handlekraft betød, at manden overlevede. Derfor er hun nomineret til prisen Årets Førstehjælper 2018, som Røde Kors uddeler hvert år til en person, der har reddet liv med førstehjælp. Det er Flemming, der har indstillet hende til prisen.

Reddede sin svigerfar

Den anden nominerede 47-årige Uffe Sørensen, som i dag arbejder på den sikrede institution, Bakkegården, i Nykøbing Sjælland, har fået træning i førstehjælp gennem hans arbejde i Forsvaret.

Han skyndte sig at påbegynde hjertemassage, da hans svigerfar faldt om med hjertestop efter en familiefødselsdag. 

Arne og Uffe.
Arne og Uffe.
Foto: Røde Kors

For ham betyder nomineringen, at der kommer mere fokus på, hvor vigtigt det er at kunne førstehjælp.

- Jeg synes, at alle skal kunne førstehjælp og det er yderst vigtigt, at der kommer mere fokus på det. Det er især vigtigt for os, som bor i udkantsområdet, hvor ambulancen ikke kommer så hurtigt. Det kan ramme os alle, og derfor er det vigtigt, at alle kan førstehjælp, siger Uffe Sørensen. 

Selv har han taget sin kone og børn med til førstehjælpskursus, så de kan hjælpe, hvis det en dag er ham, der er uheldig og falder om.

Vent ikke på ambulancen

Ifølge Røde Kors er det især vigtigt, at folk begynder genoplivningen med det samme, og ikke blot venter på, at ambulancen ankommer.

Statistik fra Hjertestopsregisteret viser nemlig, at hvis der gives førstehjælp ved hjertestop inden ambulancen kommer, så overlever 13 procent. Hvis der derimod ikke gives førstehjælp overlever kun cirka 3 procent.

Med andre ord så er chancen for at overleve fire gange større, hvis der er ydet førstehjælp inden ambulancen kommer.

Kåringen af Årets Førstehjælper 2018

Kampagneleder i Røde Kors Merete Mccarthy vil gerne pointere, hvor vigtigt det er, at folk yder førstehjælp ved hjertestop, også selvom de ikke har taget et kursus.

-  Det er vigtigt, at man reagerer og gør noget! Ser man en, som faldet om, så rusk personen og er der ikke livstegn så ring 112. Derefter skal man begynde at trykke hårdt midt på brystkassen 30 gange. Det kan godt være grænseoverskridende, men det er vigtigt, at man bare gør det, siger hun.

Der har i år været 33 personer indstillet til Årets Førstehjælper-prisen, hvoraf tre er blevet nomineret af Røde Kors’ projektgruppe.

Læs mere om hjertestop her.