Ude godt, men hjemme bedst: Flest flytter tilbage til Vordingborg

Mange af dem, der fraflytter deres kommuner som unge, vender tilbage igen senere i livet. Det viser en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når der skal studeres eller findes job, vælger mange unge at fraflytte deres hjemegn. Men når de unge bliver ældre, vender de ofte tilbage på grund af attraktive boliger, netværk, eller fordi de stifter familie.

Kommunernes Landsforening står bag en ny, stor undersøgelse, hvor de har undersøgt alle personer, som er født i 1983, for at finde ud af, om de vender tilbage til den kommune, de er vokset op i. 94 af landets kommuner indgår i undersøgelsen. Samsø, Ærø, Fanø og Læsø gør ikke på grund af for lav befolkning. 

På landsplan ender 14,3 procent af de fraflyttede unge med at vende tilbage til samme kommune igen, når de er fyldt 33 år.

Flest flytter tilbage til Vordingborg kommune

Undersøgelsen viser store kommunale forskelle. Øverst i TV ØST's sendeområde ligger Vordingborg Kommune på 16,4 procent, og det svarer til en landsplacering på 17 ud af de 94 kommuner. Nederst i vores region og hele landet ligger Lolland Kommune på bare 7,9 procent. 

borgmester_mikael_smed.jpg
Læs også
Borgmester i pendlerkommune: - Alle kæmper om at blive attraktive for erhvervslivet
borgmester_mikael_smed.jpg
Læs også
Borgmester i pendlerkommune: - Alle kæmper om at blive attraktive for erhvervslivet

Der er flere grunde til, at nogle kommuner har nemmere ved at lokke deres bysbørn hjem igen, end andre kommuner har. Den største forklaring skal findes i jobmulighederne.

- Mange vil gerne hjem, hvor man måske stadig har familie, venner og er glad for og kender lokalområdet. Men det kan være en udfordring at finde det rigtige job ikke bare til sig selv, men i mange tilfælde også til sin partner. Derfor er det ikke overraskende kommunerne omkring vækstområder som hovedstaden, det østjyske bånd, Odense og Aalborg, der ligger højt, sammen med steder med gode pendlingsmuligheder, forklarer Thorkild Ærø, direktør i Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet

Nødvendigt med fleksibelt boligmarked

Endnu en væsentlig forklaring på, at mange vælger at flytte tilbage, er boligmarkedet. For de kommuner, som flest født i 1983 flytter tilbage til, er også de kommuner, der har flest boligtilbud, forklarer Thorkild Ærø.

- Der skal jo være en ledig bolig, man finder attraktiv, og der har de her områder været præget af en relativ ung bygningsmasse fra 1960'erne og 70'erne, hvor de folk der byggede husene, er blevet boende, selvom børnene har forladt reden. Man har nydt haven og den gode plads til også børnebørnene, og det har medført en lav udskiftning. Men den kommer så nu, efterhånden som denne generation bliver ældre. 

081026AC_TIL_SALG_SKILT.jpg
Læs også
Lolland er Danmarks billigste kommune at bo i
081026AC_TIL_SALG_SKILT.jpg
Læs også
Lolland er Danmarks billigste kommune at bo i

Thorkild Ærø opfordrer derfor kommunalpolitikerne til at sikre både ældre og unge gode muligheder for at skifte til andre boligtyper og størrelser.

Tilbageflytning hjælper på karriere- og familielivet

Helle Dalsgaard Pedersen, erhvervs-Ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet, har i sin afhandling set på, hvad man kan gøre for at lokke de unge tilbage til den kommune, de er født og opvokset i.

quote Det kunne være ved at få unge til at være ambassadører, lave VIP-ture til virksomhederne, vise et lokalopgør på storskærm og samtidig udskænke øl fra det lokale bryggeri, så man hele tiden får opretholdt relationen

Helle Dalsgaard Pedersen, erhvervs-Ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet

- Det handler meget om, at der boede familien jo, og så var der nogle bedsteforældre, der kunne hjælpe med børnene, og herved opleves tilbageflytningen som en måde at få karriere- og familielivet til bedre at gå op på. Overraskende mange af dem siger dog, at de ikke er overbeviste om, at de vil blive boende, men at det er praktisk, mens de har små børn. Mange gør også rigtig meget ud af sige, at de har været væk, og ikke bare er blevet. Det er vigtigt for dem at fortælle, at de har levet det urbane liv og altså prøvet noget andet, siger Helle Dalsgaard Pedersen.

Helle Dalsgaard Pedersen mener, at selvom bedsteforældre kan være et stort trækplaster, så skal der noget mere til at fastholde dem, der rent faktisk flytter tilbage. Hun peger blandt andet på at holde komme hjem-events, som en del kommuner allerede gør.

-  Men det handler også om at opretholde stedsrelationen og skabe et sammenhold mellem de lokale unge, mens de bor i byen, og som på en indirekte måde minder dem om barndomsegnen. Det kunne være ved at få unge til at være ambassadører, lave VIP-ture til virksomhederne, vise et lokalopgør på storskærm og samtidig udskænke øl fra det lokale bryggeri, så man hele tiden får opretholdt relationen, får vist hvad stedet har at byde på og prikker til stoltheden over hjemegnen, fortæller Helle Dalsgaard Pedersen.

https://www.tveast.dk/artikel/se-din-kommune-her-flytter-flest-hjem-til-deres-hjemstavn-igen

Om undersøgelsen

Momentum har via forskeradgang til Danmarks Statistiks registre fulgt hele den årgang, der er født i 1983. Formålet har været at undersøge, hvor stor en andel af disse fraflyttere, som er vendt tilbage til oprindelseskommunen 1. januar 2017. Oprindelseskommunen er defineret som den kommune, hvor de havde bopæl som 15-årige.

 


Nyhedsoverblik