Det er ikke alle, der forbinder julen med masser af gaver under træet og overdådige julefrokoster.
For mange trængte familier kan julen være en svær til at komme igennem, når pengene ikke rækker til julemad og gaver til de mindste.
Derfor uddeler Frelsens Hær hvert år julehjælp til de trængte familier, og det kræver mange frivillige kræfter at få uddelt julehjælp.
Det gør, at vi har råd til nogle flere julegaver til de små børn
- Det er godt nok Frelsens Hær, der har logistikken omkring julehjælpen, men de andre kirker er med, også når vi skal pakke og så videre plus en masse frivillige, som simpelthen ikke kan lade være med at hjælpe, siger Arne Knudsen, der er korpsleder for Frelsens Hær Nordvestsjælland.
Artiklen fortsætter under billedet.
Den lokale korpsleder har set behovet for julehjælp vokse år for år. For 30 år siden, i 1988, var der brug for 60 kasser med julehjælp til trængte familier. Nu er tallet 286 kasser.
- Folk har det mentalt nok meget godt, men det er ikke sjovt ikke at kunne gøre noget for sine børn, siger Arne Knudsen.
Uddeler flere julepakker
Forleden kom det frem, at en indsamling på 14,7 millioner i 2018 har givet landets største formidler af julehjælp, Dansk Folkehjælp, mulighed for at hjælpe 11.332 familier i år. Det er rekord.
Men samtidig har organisationen ifølge Ritzau måttet afvise knap 4.000 ansøgninger fra familier, der ellers var godkendte.
Der er et stort antal familier, som går forgæves igen i år
Derfor er organisationens generalsekretær, Klaus Nørlem, både glad for indsamlingsresultatet og frustreret.
- Vi må bare erkende, at opgaven har været større end vores rækkevidde. Det betyder, at der er et stort antal familier, som går forgæves igen i år, siger han til Ritzau.
Artiklen fortsætter under billedet.
Over de seneste år er mængden af uddelte julepakker steget hos Dansk Folkehjælp og en række andre organisationer i Danmark. En anden stor julehjælpsformidler er netop Frelsens Hær, som også har oplevet tendensen.
Her fortæller informationschef Lars Lydholm til Ritzau, at de foreløbige opgørelser viser, at man i år har modtaget i omegnen af 11.500 ansøgninger og uddelt mellem 8500 og 9000 julepakker.
Det er ikke rekord, men en fortsættelse af de seneste års høje niveau, meddeler Lars Lydholm. Samtidig oplever Frelsens Hær, at deres ansøgere har færre penge at gøre godt med.
Begge organisationer peger på kontanthjælpsloftet som en medvirkende årsag til de mange ansøgninger.
Kriminelle modtager julehjælp
Frelsens Hærs julehjælp kan søges af familier, der kan bevise de ikke har til julefester i budgettet.
Vi ved selv, hvad maden betyder i juletiden, og det samme er gældende, når man sidder i et fængsel
Men indsatte i landets fængslet kan også modtage julehjælp. Nogle af dem, som har modtaget pakker med julehjælp, er 40 af de indsatte i Jyderup Statsfængsel.
- Størstedelen af dem, der har søgt julepakker, tager pakkerne med hjem, fordi de skal fejre julen derhjemme med familien, siger Mette Kruse Andersen, fængselspræst i Jyderup Statsfængsel.
- Men der er nogle, der bliver i fængslet og holder jul, fordi de ikke har udgang, og så er de heldige at få noget besøg i stedet for i julen, tilføjer hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Og fængselspræsten er sikker på, at det betyder noget for de indsatte at modtage en pakke med julehjælp.
- Det er med til at tilføre lidt ekstra. Vi ved selv, hvad maden betyder i juletiden, og det samme er gældende, når man sidder i et fængsel, siger Mette Kruse Andersen
Præsten fra Jyderup lavede en selvhenter, men resten af årets 286 pakker uddeles ved små stemningsfulde arrangementer.
- Det betyder alt
Ved i Ugerløse Forsamlingshus uddelte Frelsens Hær eksempelvis 24 pakker med julehjælp til fællessang og klavertoner, og da TV ØST besøgte forsamlingshuset i Nordvestsjælland blev modtagerne af julehjælpen bevidst filmet uskarpt.
De er lidt bange for, naboen skal se, at de ikke har det så godt
Det er nemlig de færreste, der ønsker at vise, at de ikke har penge nok til at forsøde julen med and, flæskesteg og marcipan.
- Jeg tror, at de er lidt bange for, naboen skal se, at de ikke har det så godt, siger Arne Knudsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men de gode sager blev fordelt, som planlagt i Ugerløse, og i Kalundborg fik 76 julehjælp.
I Holbæk fyldte arrangementet dog mest. Her skulle 168 kasser med mad godter og legetøj fordeles, og der var sort af mennesker bag svingdøren i den nedlagte Netto, som var udlånt til formålet.
- Det betyder alt, og det gør, at vi har råd til nogle flere julegaver til de små børn og de lidt større børn, siger Kenneth Andersen fra Svinninge.
Artiklen fortsætter under billedet.
Netop sådan et udsagn fra en far til syv har holdt Arne Knudsen aktiv i Frelsens Hær i 30 år.
- Det giver mig så meget rent personligt, at jeg er med til at give så mange mennesker en god og glad jul, siger Arne Knudsen
500 havde i år ansøgt om at få julehjælp i Nordvestsjælland. Cirka halvdelen modtog julehjælpen.