Tyveknægte borer sig ind i villaerne

Tyve bryder ind i dit hjem, mens du sover. Teknikken kaldes "Underboring". I maj er der allerede meldinger om 49 af den slags indbrud. 45 af dem på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danmark hærges i øjeblikket af østeuropæiske tyvebander, der bruger et simpelt håndbor til natlige indbrud, hvor de lydløst åbner vinduer og terrassedøre ved at bore et lille hul under håndtaget eller haspen. Så stikker de et bøjet stykke ståltråd gennem hullet og vupti er døren eller vinduet åbent, skriver B.T. fredag.

De første to uger af maj er der begået 49 villaindbrud med denne specielle metode, kaldet »underboring«, og 45 af dem skete på Sjælland.

Tager hvad de kan bære
Indbruddene sker typisk i de mørkeste nattetimer, hvor listetyvene går efter små, men værdifulde tyvekoster som bærbare computere, mobiltelefoner, kameraer, iPod, kontanter, smykker og dan- og kreditkort.

- De går lige forbi den store fladskærm og tager kun, hvad de lige kan bære. Ofte ser vi, at de bagefter sidder og sorterer tyvekosterne i haven eller på en mark i nærheden og smider det fra sig, som de ikke vil have med, for eksempel kreditkort, hvor de ikke har fundet pin-koden i huset, siger vicepolitikommissær Ove Pedersen fra Midt- og Vestsjællands Politi til B.T.

Ofte lykkes det tyvene at finde pin-koder i huset til dan- og kreditkort og så skynder de sig til nærmeste  kontantautomat og hæver løs.

Slår til mod huse i to plan
Fra 1. marts har der været 89 indbrud ved underboring i villaer i Roskilde, Lejre, Greve, Solrød, Køge, Stevns og Ringsted. Tyvebanderne tager som regel en stribe villaer i ét område og næste nat er de flyttet til et nyt sted. Også Københavns Vestegn og Nordsjælland er hærget af tyvebanderne.

- De går som regel efter huse i to plan, hvor folk sover på førstesalen eller i kælderen, så de kan liste rundt i huset uden at vække beboerne. Det er en meget ubehagelig oplevelse for de forurettede, men heldigvis har vi ingen eksempler på, at tyvene er voldelige. I ét tilfælde vågnede beboerne dog ved, at der stod en mand i soveværelset og lyste på dem med en lommelygte, siger Ove Pedersen til B.T.

Sådan sikrer du dit hus
Boretyvene kan stoppes ved at montere låse og sikringsbeslag på terrassedøre og vinduer, så håndtaget ikke kan vippes op gennem borehullet.

Politiet forsøger at stoppe tyvene ved at analysere sig frem til, hvor de vil slår til næste gang og sende ekstra patruljer ud. Men efterforskningen er svær, og politiet får kun få tips fra husejerne, der som regel sover fra det hele.

Organiserede bander
For godt en uge siden blev en 23-årig rumæner dog anholdt, da han forsøgte at bore hul i et vindue i en villa på Pileskovvej i Ishøj. Beboeren vågnede kl. 04.12 natten til forrige fredag, tyven stak af, men blev anholdt i nærheden.

Politiet fandt hans rygsæk med et gammeldags svingbor og tyvekoster fra et villaindbrud i Havdrup. Rumæneren kørte i en svensk bil og er nu varetægtsfængslet, mistænkt for en stribe underboringsindbrud.

Valget af tyvekoster og andre spor peger på østeuropæiske kriminelle og politiet tror, at de mange villaindbrud er
organiseret af bander. Det sker også, at tyvene stjæler mad fra køleskabet og politiet har fundet sko, som de har stillet udenfor terrassedøren, mens de har listet rundt på strømpesokker i huset. Deres slidte sko er efterladt, fordi de har fundet et par nyere sko i huset.

/ritzau/