Tvist om penge holder cirkuselefanter i stalden – nu indkalder ministeren til møde

En strid om køb og økonomisk kompensation holder cirkuselefanter i karantæne, hvor de mistrives. Nu indkalder fødevareminister til møde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politikere vil ikke have vilde dyr og elefanter i cirkus, cirkusdirektøren vil have en økonomisk kompensation for dyrt elefantanlæg, og Knuthenborg Safaripark vil gerne tage imod elefanterne og sikre dem et godt otium.

Cirkuselefanter
Læs også
Knuthenborg: Der skal findes en løsning for cirkuselefanter snart
Cirkuselefanter
Læs også
Knuthenborg: Der skal findes en løsning for cirkuselefanter snart

Det hele skulle være så godt, men nu er det hele gået i hårdknude.

Sidste år indgik den daværende regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en aftale om at forbyde vilde dyr i manegen. Men nu har elefanterne stået i karantæne i stalden i otte måneder, og ifølge den dyrlæge, der tilser dem, får de det værre og værre for hver dag, der går.

quote Jeg indkalder nu cirkusdirektørerne til et møde, hvor vi kan drøfte handlemulighederne

Mogens Jensen (S), fødevareminister

Minister: Jo hurtigere, vi løser sagen, des bedre

Derfor har fødevareminister Mogens Jensen (S) nu indkaldt de relevante parter i sagen til et møde.

- Jo hurtigere, vi løser sagen, des bedre. Jeg indkalder nu cirkusdirektørerne til et møde, hvor vi kan drøfte handlemulighederne. Derefter vil jeg indkalde ordførerne til et møde hurtigst muligt – og gerne i næste uge, udtaler Mogens Jensen i et skriftligt svar til TV2 ØST.

Cirkuselefanter
Læs også
Minister: Staten har tilbudt at købe cirkuselefanter
Cirkuselefanter
Læs også
Minister: Staten har tilbudt at købe cirkuselefanter

Selvom Cirkus Arena er modstandere af forbuddet mod elefanter i cirkus, har de udvist god vilje ved at tage dem af programmet, sagde cirkusdirektør Benny Berdino lørdag til TV2 ØST.

Ifølge cirkusdøren så de skriften på væggen og tænkte, at nu var det nok slut med elefanter i cirkus. Derfor tog de dem af plakaten - men det er en beslutning, som Cirkus Arena selv har taget, understreger Mogens Jensen.

- Der er intet til hinder for, at de tager med rundt på turné, når der ikke er et forbud endnu. Jeg vil selvfølgelig gøre mit for at finde en god løsning for elefanterne, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Arenas beslutning om at sætte elefanterne i karantæne er dog truffet på grund af et krav fra Knuthenborg Safaripark. Her har man af veterinære årsager forlangt, at elefanterne skal i karantæne for at kunne garantere, at de er fri for sygdomme, der kan skade Knuthenborgs nuværende dyr.

Se lørdagens indslag: I denne uge har TV2 ØST kunnet fortælle, at elefanternes dyrlæge slår alarm. Dyrene mistrives og forholdene i karantæne-stalden er på kant med dyreværnsloven, mener han og efterspørger hurtig politisk handling.

 

Syv millioner er afsat på finansloven i 2019

Foruden det forbud, der er under opsejling, afsatte et flertal i Folketinget syv millioner kroner på finansloven for 2019 til at håndtere de vilde dyr ordentligt.

quote Skal tilbuddet være større, skal det vurderes juridisk, og der skal være politisk opbakning

Mogens Jensen (S), fødevareminister

- Det er den tidligere regering og DF, der har besluttet at afsætte syv millioner kroner til at overtage de fire elefanter. Beløbet er fastlagt på baggrund af cirkus’ egen vurdering af elefanternes værdi, siger Mogens Jensen.

- Skal tilbuddet være større, skal det vurderes juridisk, og der skal være politisk opbakning. Vi arbejder videre med at indføre et forbud mod vilde dyr i cirkus. Som sagt vil jeg mødes med cirkusdirektørerne og ordførerne for at afklare, om der kan findes en bedre løsning på kort sigt.

Benny Berdino og elefant
Læs også
Elefanter mistrives - nu overvejer Cirkus Arena at tage dem på turné igen
Benny Berdino og elefant
Læs også
Elefanter mistrives - nu overvejer Cirkus Arena at tage dem på turné igen

En del af pengetvisten går på, at Cirkus Arena mener, de har krav på en økonomisk kompensation, fordi de har investeret mange millioner af kroner i anlæg til elefanterne.

- Der er ikke noget i vejen med statens tilbud i forhold til prisen, men hele arrangementet hænger sammen med, at vi driver en forretning, siger Benny Berdino til TV2 ØST.

- Vi har investeret millioner i det elefantanlæg, som lovgivningen kræver, og det er der, tvisten ligger. Vi vil have en aftale om kompensation for de her anlæg.

Derfor er elefanterne i karantæne

Flere af TV2 ØST's brugere har undret sig over, at det er nødvendigt at holde Cirkus Arenas elefanter i karantæne, indtil de kan komme til Knuthenborg Safaripark. Men det er der en god grund til, forklarer Knuthenborgs chefzoolog Rasmus Nielsen.

 

Knuthenborg har cirka 700 dyr og kender sundhedsdata på dem alle grundigt. Når de modtager dyr fra andre steder, modtager de fyldestgørende prøver fra dyrene, som samtidig er i karantæne inden. Det sker både for at sikre, at det er sunde og raske dyr, man modtager, men også for at undgå, at nye dyr bringer sygdomme til parkens øvrige dyr.

 

Dette gælder også for elefanter, og her er det især risikoen for tuberkulose, man er opmærksom på.

 

- For at kunne bibeholde tilbuddet om at tage imod elefanterne, er vi nødt til at have en garanti for, at de fortsat er tuberkulosefri. Derfor har vi opfordret til, at elefanterne ikke flyttes fra deres matrikel, siger Rasmus Nielsen.

 

Hvis elefanterne kommer i kontakt med andre dyr eller fremmede mennesker, er der risiko for, at de smittes med for eksempel tuberkulose.

- Tager man dem ud af karantæne, vil man skulle igennem hele processen én gang til, forklarer Rasmus Nielsen

 

Et fyldestgørende helbredstjek af elefanter er en meget omkostningsfuld og omstændig affære, forklarer han. Men først og fremmest er det ikke risikofrit for elefanterne.


- Det kræver, at man sederer dem, altså at man semi-bedøver dem. Det indebærer også en risiko. Hver gang du bedøver et dyr, risikerer du, at der går noget galt, og at dyret dør. Derfor skal man bestræbe sig på at sedere dyr så få gange som overhovedet muligt, siger chefzoolog Rasmus Nielsen.

 


Nyhedsoverblik