Trods regn gælder afbrændingsforbud stadig – sankthansbålet er fortsat truet

Selv om der flere steder her i regionen faldt regn lørdag, er der slet ikke faldet nok til, at brandvæsnet vil ophæve afbrændingsforbuddet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere steder fik man et regnskyl i løbet af lørdag.

Men det får ikke synderlig stor betydning for afbrændingsforbuddet, der er på Lolland og Falster. Det siger Morten Andersen fra Lolland-Falsters Brandvæsen.

- Vi har slet ikke fået den mængde regn, som gør, at vi kan tillade os at ophæve det endnu desværre, siger han. 

- Der skal minimum to dages vedvarende regn til, før vi kan begynde at snakke om, at nu er jorden så fugtigt, at vi kan ophæve forbuddet.

Der er ikke udsigt til sankthansbål

Det betyder også, at udsigterne til et sankthansbål bliver dårligere og dårligere.

- Vi kigger naturligvis tingene igennem time for time og dage for dage, og håber jo på, at vi kan ophæve afbrændingsforbuddet. Men som det ser ud lige nu, så tror jeg ikke, der er udsigt til, at der bliver et sankthansbål, siger Morten Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nedbørsmængden lørdag. Foto: DMI.
Nedbørsmængden lørdag. Foto: DMI.

Og selv om bålet måske bliver tændt på stranden, hvor bølger skvulper lige ved siden af, så må man altså ikke lave bål.

- Mange gange kan vi ikke styre det her, når vi sætter ild til noget, så kommer der gnister, og så dannes der det, vi kalder flyveild. Det vil sige, at det er træstykker eller det man afbrænder, der hvirvler op med varmen i luften, og så kan det lægge sig i krat og så videre. Og det er vi ikke interesserede i, lyder det fra Morten Andersen.

Det går lynende stærkt

Hvad skal man være særligt opmærksom på? 

 - I bund og grund så må man ikke stryge en tændstik. Når jeg siger det, så er det, fordi man skal gøre det med omtanke. Det vil sige, at skal man ud og grille et sted, og der er gult græs omkring en, så er det ikke der, man skal sætte sin grill. Så er det inde på noget fast ubrandbart underlag, og det samme gør sig gældende, hvis man skal hygge med noget pejs i sommeraftenerne. Så skal man stille pejsen på et ubrandbart underlag, siger Morten Andersen.

Så det er noget, man skal tage alvorligt?

- Det er vitterligt noget, man skal tage alvorligt. Vi må nok se i øjnene, at de, som har prøvet, at det går galt, at de giver os ret i, at det går lynende stærkt, og det løber hurtigt, siger Morten Andersen.

- Det er derfor, vi siger, gør det nu med omtanke, og så hav noget vand ved siden af, så man hurtigt kan slukke det, hvis det er.

Udover på Lolland og Falster er der også afbrændingsforbud på Stevns her i regionen.