¨

Tricktyvens favoritoffer er en dame over 80

Foto: TV ØST

Hvert sjette tricktyveri i Danmark foregår her i regionen. Og tyvene går direkte efter de ældre damer.

Stadig flere danskere - i tre af fire tilfælde enlige kvinder over 80 år - udsættes for tricktyverier i boligen, hvor gerningsmænd under forskellige påskud bliver lukket ind hos ofrene, som efterfølgende opdager, at de fremmede er løbet med kontanter, sølvtøj, smykker og andre værdier.

Det viser en ny, stor undersøgelse af denne form for kriminalitet, skriver Politiken.

Undersøgelsen, som er den første af sin art i Danmark, dokumenterer, at tricktyverierne fra 2000 til 2010 er steget med 137 procent - fra 611 til 1.448 tyverier.

I Det Kriminalpræventive Råd har man på basis af rapporten besluttet at opdatere de anbefalinger mod tricktyveri, man giver borgerne.

- Det gælder om at rådgive uden at skabe unødig frygt hos ældre, som jo er de typiske ofre for denne form for kriminalitet. Et centralt tema i rapporten handler netop om at undgå, at ældre mennesker isolerer sig af frygt for at blive udsat for tricktyveri, siger konsulent Merete Djurhuus til Politiken. 

Hovedstadsområdet er den del af Danmark, hvor langt de fleste tricktyverier finder sted, viser rapporten - nemlig 69 pct. Mens Midt- og Vestsjælland samt Sydsjælland og Lolland-Falster tegner sig for tilsammen 13 pct., Jylland for andre 13 pct. og Fyn for beskedne 5 pct. På Bornholm er fænomenet praktisk talt ukendt.

Rapporten viser endvidere, at tricktyverierne typisk finder sted i etageejendomme i tidsrummet fra klokken 10 om formiddagen til klokken 20 - og fortrinsvis på hverdage.

Et hyppigt anvendt trick, især blandt kvindelige tricktyve, er at udgive sig for at være hjemmehjælper. Mens mange mandlige tricktyve præsenterer sig som servicetekniker - for eksempel "fra vandværket, jeg skal lige se, om du har en utæthed ved din køkkenvask".

De fleste tricktyve er i 30'erne. Omkring halvdelen er af dansk oprindelse, 30 pct. har indvandrerbaggrund, og de sidste 20 pct. bor i udlandet, ofte i Rumænien.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App