¨

Trængsel på vejene - vi pendler 300 gange til månen hver dag

Forrige år tilbagelagde danske pendlere tilsammen, hvad der svarer til 300 ture til månen – hver eneste dag, nemlig 116 millioner kilometer i alt. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Vi kører længere for at komme på arbejde. Det er især pendlere, som bor mere end 50 kilometer fra deres arbejdsplads, der er kommet flere af.

Hvis du synes, at køen på motorvejen eller trængslen i toget på vej til og fra arbejde bliver værre og værre, så har du fuldstændig ret.

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at den samlede pendling er steget 35 procent på 15 år.

Forrige år tilbagelagde danske pendlere tilsammen, hvad der svarer til 300 ture til månen hver eneste dag - nemlig 116 millioner kilometer i alt.

Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Flere pendlere, der bor langt væk fra arbejde

Det er især antallet af pendlere, som bor mere end 50 kilometer fra deres arbejdsplads, der er kommet flere af. Og pladsen på især vejene er trang. Udbygningen af vejnettet, hvor størstedelen af pendlingen foregår, er slet ikke fulgt med udviklingen. 

De seneste tal fra Vejdirektoratet viser, at trængslen koster samfundet 24 milliarder kr. om året

Henrik Friis, branchedirektør i Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri

- De mange timer, vi spilder i trafikken hver dag, er dyre for os alle sammen. De seneste tal fra Vejdirektoratet viser, at trængslen koster samfundet 24 milliarder kroner om året. Derfor er der brug for handling nu, siger branchedirektør i Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri, Henrik Friis.

Det er både dumt og dyrt at udskyde ikke mindst de vej-, bane- og tunnelprojekter, der ligger og samler støv. Vi har også brug for langt bedre sammenhæng mellem de forskellige transportformer, og regeringen bør fremskynde de store projekter, mener han. 

Pendlerne fra Vest- og Sydsjælland kører længst

Hver pendler rejser cirka 44 kilometer om dagen i gennemsnit. På et år løber det op i 9.600 kilometer og svarer til en kvart jordomrejse. Men der er store forskelle fra kommune til kommune.

Jo dårligere infrastruktur, jo sværere har virksomhederne ved at tiltrække de rette medarbejdere

Henrik Friis, branchedirektør i Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri

Mens en pendler i Rødovre kører 24 kilometer om dagen, tilbagelægger gennemsnitspendleren fra Vordingborg 70 kilometer om dagen bag rettet, i toget, i bussen eller på cyklen på vej til og fra arbejde. Analysen viser, at det er pendlerne fra Vest- og Sydsjælland, der kører længst.

- De store afstande viser, at medarbejderne er villige til at køre langt for at komme på arbejde. Men hvis trafikken sander så meget til på vejene, at man skal sidde lang tid i kø hver dag og for eksempel aldrig ved, om man kan nå at hente barnet i daginstitutionen før lukketid, så rammer det ikke bare pendlerne, men også virksomhederne hårdt, siger Henrik Friis.

- Jo dårligere infrastruktur, jo sværere har virksomhederne ved at tiltrække de rette medarbejdere samtidig med, at de også selv spilder tid i trafikken. Det går ud over væksten og betyder færre arbejdspladser.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App