Traditionelle klubber kæmper med manglende tilslutning

Rotary og Lions Club har de seneste år fået færre medlemmer. Det kan skyldes hård konkurrence, mener ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gennem tiden er de blevet associeret med prestige, erhvervsnetværk og humanitært arbejde. Nu oplever klubberne Rotary og Lions Club faldende tilslutning.

- Vi har mistet omkring 1000 medlemmer de seneste ti år. Men der er stor forskel på udviklingen i de forskellige landsdele, siger formanden for Rotary Danmark, Helge Hess.

- I storbyerne har vi ret konsekvent mistet medlemmer, mens vi i for eksempel Nordjylland har haft en vældig tilgang.

Han tilføjer, at faldet er stabiliseret det seneste år.

En udfordring at få frivillige medlemmer

I Lions Danmark har medlemstallet igennem mange år ligget stabil, men de senere år har der også her været et lille fald.

Generelt er det en udfordring at få flere hænder, lyder det fra formanden for Lions Danmark, John Jagd. 

- Alle, der interesserer sig for frivilligt arbejde i det her land, ved, at det er en udfordring at få frivillige medlemmer. For det er kampen om den ledige tid, siger han og tilføjer:

- Men vi er bevidste om vores udfordring.

Netværksområdet er blevet intensiveret

Professor i ledelse og strategi ved Copenhagen Business School (CBS) Flemming Poulfelt har nogle bud på, hvorfor klubber kan have svære tider.

- Hele konkurrencen på netværksområdet er blevet intensiveret igennem de seneste par år. Der er kommet flere udbydere og andre medier med et netværksorienteret præg, siger han med henvisning til sociale medier.

- Hvis klubberne ikke er tilstrækkelig skarpe, risikerer de at sakke agterud, siger han.

Kæmper begge mod fordomme.

Hverken Lions eller Rotary har nogensinde haft ritualer eller betegnet sig som loger. Alligevel kæmper begge mod fordomme.

- Rotary bliver af udenforstående opfattet lidt som en loge, der er for ældre cigarrygende herrer. Det kunne ikke være længere fra virkeligheden, men det er desværre det, vi hører, siger Helge Hess.

Lions, der i dag udelukkende betegner sig selv som en ngo, oplever også logeryet som en evig udfordringen.

- Vi er en velgørenhedsorganisationen og donerer 27 millioner kroner årligt til humanitært arbejde. Men vi skal være meget bedre til at fortælle, hvem vi er, og hvad vi laver, siger formand John Jagd.