¨

Torsdag: Snekaos i den sydlige del af regionen

Foto: TV ØST

Mange veje er torsdag ufremkommelige, og sneen ligger i driver overalt. Politiet fraråder udkørsel på Møn, Lolland og Falster frem til fredag morgen, men der er en mildning på vej. Blæsten løjer af i løbet af fredag og snevejret holder en pause.

Læs mere her:

Du kan følge trafiksituationen på www.vintertrafik.dk .

Her kan du også danne dig et overblik over trafikken som den ser ud netop nu via de trafikovervågningskameraer som er stillet op på udvalgte vejstrækninger - bl.a. på Stavreby på Sydfalster, ved  Ønslev og ved Hillested på Lolland

Togsituationen netop nu kan ses på www.dsb.dk

Du kan også se mere om snesituationen på www.kriseinfo.dk og på DMIs hjemmeside www.dmi.dk

Den sydlige del af regionen var torsdag hårdt ramt og især Lolland, Falster og Møn lå underdrejet af snemasserne  med byger af sne og kraftig blæst. I Gedser blev der målt vindstød af stormstyrke, helt op til 25 meter i sekundet.

- Snevejret har helt klart været værst på Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland og syd for Præstø, hvor det har været bidende koldt, siger Jens Ringgård Christensen, TV2 Vejret.

Snevejret lukkede de fleste biveje på Lolland, og i mange kommuner fik hjemmeplejen hjælp til at komme ud til borgerne.

Det skete ved hjælp af beredskabernes køretøjer, og flere myndigheder var trådt sammen for at koordinere indsatsen.

Fire gange måtte pansrede køretøjer fra hæren sættes ind for at hente syge og kvæstede og køre dem på hospitalet. Patienterne blev hentet i Nakskov, St. Heddinge, Stege og Vordingborg.

Det var soldater fra gardehusarerne, der rykkede ud med panservognene, og i flere tilfælde hjalp de også hjemmeplejen på Møn.

Politiet fra Sydsjællands og Lollands-Falsters Politi fraråder bilisterne på Møn og syd for Farø at køre ud frem til fredag morgen.

- Der har været problemer nu i to døgn, og det har været svært at rydde vejene, men i løbet af fredagen løjer blæsten helt af, og det sætter en stopper for fygningen, siger Jens Ringgård Christiansen, TV2 Vejret.

En hel del lastvogne og busser sad fast i sneen, og det gav Falck nogle rigtig vanskelige fritrækninger.

- Det ekstreme vejr giver virkelig udfordringer for redderne, lød det fra Falck. Falck meldte  sidst på eftermiddagen, at de siden midnat havde haft 330 assistencer.

Hos Dansk Autohjælp meldtes om 200 assistencer siden midnat. Og heraf var de 90 fritrækninger.

Også DSB kæmpede fortsat med at holde togplanerne  på grund af sneen. Men sneproblemerne gav mange togaflysninger, og  DSB råder fortsat til, at man holder øje med trafikken på nettet.

I mange kommuner er kassen til snerydning nu tom, og det betyder, at mere sne får lov at ligge på regionens veje.

Ifølge Jens Ringgård Christiansen fortsætter vinteren sit tag. Natten til lørdag kan temperaturen falde helt ned til minus 15 grader, men så er der en mildning på vej.

- Og så tror jeg, at vi får solen at se tirsdag, og det  er ellers en sjældent gæst i december, siger han.

Temperaturerne kommer endda over frysepunktet i næste uge.

Sneen lammer den sydlige del af regionen:

02:34 Luk video

Sådan er situationen:

02:30 Luk video

Hjemmeværnet hjælper hjemmeplejen:

04:16 Luk video

Ansatte blev hjemme:

01:17 Luk video

Billeder fra Nordfalster torsdag eftermiddag

Snekaos fik som sagt mange bilister til at sidde fast i sneen, og det var derfor vigtigt, at man tænkte sig om en ekstra gang inden, man kørte ud i det dårlige vejr.

- Det er ikke ufarligt at køre ud. Når vi har svært ved at komme ud, så kan hjælpen være lang tid om at komme frem, siger Klaus Kristensen, der er kommunikationsmedarbejder hos Falck.

Pansrede mandskabsvogne sat ind
De store snemængder i den sydlige del af regionen gjorde det nødvendigt at indkalde i alt 5 pansrede mandskabsvogne og 2 MAN 8-lastbiler til sneberedskabet.

De 5 Piranha PMV´er køres af soldater fra Gardehusarregimentet i Slagelse, mens MAN´erne køres af frivillige hjemmeværnssoldater, og 3 PMV´er i aktion på Møn, hvor de kører hjemmehjælp ud til borgere.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App