Tørken sætter ind - Sjælland og øerne ekstra hårdt ramt

Sommeren i år har indtil videre været tør ligesom sidste år. Sjælland og øerne er hårdest ramt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste husker nok stadig sidste års sommer. En utrolig varm og tør sommer, der slog adskillige rekorder og resulterede i et nationalt afbrændingsforbud.

Der har endnu ikke været afbrændingsforbud i år, men tørken er sammenlignelig, fortæller klimatolog hos DMI, Frans Rubek.

- Det ser meget tørt ud for at sige det lige ud. Der er meget høj tørke på landsplan, fortæller han.

Tørkeindeksets gennemsnitlige værdi i juli er indtil videre 9,2. Sidste år var den for hele juli 9,8. 10,0 er højeste værdi på indekset.

Tørkeindeks for Danmark 19. juli 2019.
Tørkeindeks for Danmark 19. juli 2019. Foto: DMI

Selvom hele landet er temmelig tørt, så er vores område dog ekstra tørt.

- Sjælland og øerne er det sted, der er værst ramt, lyder det fra klimatologen.

Læs også
Tørke giver mange naturbrande
Læs også
Tørke giver mange naturbrande

Sidste år ramte flere naturbrande Sjælland og øerne. Og i år har da heller ikke været fri. Allerede i april var en brand i knastørre siv tæt på Lalandia skyld i, at gæster i badelandet måtte evakueres.

Ikke lige så varmt men næsten lige så tørt

At årets sommer næsten er lige så tør som 2018, kan måske komme bag på nogen, da vi endnu ikke er i nærheden af antallet af sommerdage (over 25 grader). Det skyldes, at tørke er afhængig af mange faktorer, fortæller Frans Rubek fra DMI.

- Formlen indeholder også nedbør. Regner det, så falder tørken. Så indeholder det også fordampningen, det vil sige, jo fugtigere luften er, desto mindre fordamper. Solindstrålingen og vinden gør også sit. Så det er meget komplekst at udregne tørken, forklarer han.

20180712_markbrand44.jpg
Læs også
Markbrande på stribe: Antænder ved den mindste gnist
20180712_markbrand44.jpg
Læs også
Markbrande på stribe: Antænder ved den mindste gnist

Indtil videre har de forskellige faktorer altså spillet ud til tørkens fordel.

- Så selvom det i denne sommer ikke har været nær så varmt som sidste år, så har vi haft en del solskin, og vi har heller ikke overmåde meget nedbør, lyder det.

Fortsætter formentlig

Spørgsmålet er så, om der er nogen udsigt til, at tørken stopper. Vi er for eksempel på vej ind i en weekend med udsigt til regn, fortæller metorolog hos DMI, Klaus Larsen.

- De kommende dage falder en lille smule nedbør. Der kommer et regnområde forbi sent lørdag og natten til søndag. Der kan falde en 5-10 millimeter på Sjælland, fortæller Klaus Larsen.

Tørken har sin tydelige effekt på farven på Sjælland og øerne set fra oven. Det "grønne billede" er fra 18. juni 2019, og det mere gullige billede er fra 18 juli 2019.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det følges dog op af en varm og tør næste uge med temperaturer, der kan komme over 25 grader. Derfor spår Klaus Larsen ikke, at tørkeindekset skulle falde. Kigger man måneden ud, er der heller ikke nogen ændring at spore.

- Det ser ud til, at højtrykket kan holde stand, så det bliver antageligvis en temmelig tør anden halvdel af måneden, siger Klaus Larsen og understreger usikkerheden i at skue så mange dage frem.

Den prognose kan give deja vu til sidste år og kræve samme tiltag, fortæller klimatologen Frans Rubek.

- Hvis tørken bliver ved med at stige, så vil der sikkert komme afbrændingsforbud. Jeg ved, myndighederne rør på sig på det punkt, siger han.

Det er ikke DMI, men Danske Beredskaber der udsteder afbrændingsforbud.


Nyhedsoverblik